Provocare pe internet. Un filmuleț tensionează relațiile româno-ucrainene (VIDEO)

03 Iun 2019 | scris de M.C.
Provocare pe internet. Un filmuleț tensionează relațiile româno-ucrainene (VIDEO)

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut convocarea unei reuniuni de urgență după apariția pe internet a unui clip intitulat "Războiul româno-ucrainean din 2022", informează bucpress.eu.

Este vorba despre convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În videoclip este ilustrată anexarea  nordului Bucovinei de către România în 2022 după un război la scară largă dintre Rusia și Ucraina, informează Agenția BucPress din Cernăuți, citând presa de la Kiev.   

Potrivit procurorului militar general, materialul video „Războiul româno-ucrainean 2022” a fost publicat pe YouTube la data de 26 mai.

Potrivit acestui clip, România ocupă Odesa și Cernăuțiul pentru a apăra cetățenii săi de conflictul ruso-ucrainean. Procurorul militar general, Anatoli Matios a declarat că va introduce acest material în lista crimelor de atentat la integritatea teritorială a țării.

La 4 iunie, Matios planifică să participe la o reuniune cu diplomații ucraineni,  reprezentanții serviciilor speciale și armatei, astfel încât fiecare instituție să obțină o însărcinare pe marginea dosarului penal intentat.

Presa din Ucraina menționează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relațiile bilaterale, unii experți au declarat că astfel de provocări informaționale sunt în stilul Moscovei.

"Vă informez - chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale", a declarat el într-o postare pe Facebook, citată de agenţiile de presă ucrainene.

"Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) - Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el", a avertizat Matios.

Înregistrarea video, de şapte minute, realizată la nivel de amatori, sub denumirea de "Războiul româno-ucrainean din 2022", a fost postată pe YouTube pe 26 mai, notează Unian, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii acestei "diversiuni".

În ea se arată cum, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii, notează Unian. Până în prezent, înregistrarea a colectat deja 3.300 de vizualizări.

Presa din Ucraina menţionează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relaţiile bilaterale, unii experţi declarând că astfel de provocări informaţionale sunt în stilul Moscovei, notează Bucpress. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră