Și f.. în c..., și cu Patriot-ul luat, și cu sprijin pentru Rutte, care, cum te prinde, cum te futte...”

20 Iun 2024
Și f.. în c..., și cu Patriot-ul luat, și cu sprijin pentru Rutte, care, cum te prinde, cum te futte...”

În ședința CSAT - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării  - ce a avut loc astăzi, s-a decis ca România să trimitî un sistem de apărare antianeriană Patriot în Ucraina.

”Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot, se arată în comunicatul CSAT.

Ședința CSAT, condusă de președintele Klaus Iohannis s-a încheiat joi la prânz, după o oră de discuții.

În urmă cu o zi, surse militare, citate de Digi 24, informau că în raportul pe care l-a înaintat președintelui Klaus Iohannis, în urma unor discuții pe care ministrul Apărării le-a avut cu șeful Armatei, cu generali cu funcții de comandă, cu reprezentanți ai regimentului Patriot, s-a concluzionat că nu ar fi oportun ca sistemul Patriot să fie trimis în Ucraina.

De asemenea, în aceeași ședință a CSAT în care s-a decis trimiterea un sistem Patriot în Ucraina s-a hotărât ca România să susțină candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO.

Ultima decizie reprezintă și finalul poveștii scurte și triste a visurilor nutrite de Klaus Iohannis, care, în ciuda uzanțelor diplomatice, s-a autopropus la șefia alianței nord-atlantice, la începutul acestui an.

Prin decizia României, unanimitatea alegerii țărilor membre a unui candidat la funcția de Secretar General al NATO, Mark Rutte, este aproape de a îndeplini cu două săptămâni înainte summit-ului alianței, ce va avea loc la Washington între 9 și 11 iulie.

În concluzie, diplomația românească ”a înfrânt” din nou! Cedăm un sistem Patriot Ucrainei, probabil în urma un angajament asumat de președintele Iohannis în fața ”partenerului strategic” în timpul vizitei sale la Washington, iar de beneficii, nu poate fi vorba, poate, decât de unul singur: o ”binecuvântare” pogorâtă asupra anumitor interese în jocurile politice interne.

Cât  aspirațiile lui Klaus Iohannis la șefia NATO, lucrurile erau clare de la început, mai ales că românul are și-o vorbă care s-ar potrivi cu ceea ce i s-a întâmplat președintelui României: ”... cum te prinde, cum te Rutte!”.

Marcu

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră