Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina, anunţă Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook. Mai mult, armata spaniolă ar urma să aducă în România un radar TPS-43.
Acesta din urmă va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă al NATO.
„Radarele vor asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii, mari”, scrie Ambasada.
MApN urmează să asigure facilitățile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele și fondurile pentru intrare, staționare și operare.
Ce tip de radare sunt acestea?
AN/TPS-43 este un radar 3D transportabil de căutare aeriană produs în Statele Unite, inițial de către Westinghouse Defense and Electronic Division, care a fost ulterior achiziționat de Northrop-Grumman. Este utilizat în principal pentru avertizare timpurie și control tactic, adesea pentru controlul asupra unei baterii de rachete sol-aer asociate sau a unui aerodrom. Este proiectat pentru a fi transportat în două camioane de marfă M35 și ușor de transportat pe aer.
AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar (G/ATOR) este următoarea generație de radare de supraveghere aeriană/apărare aeriană și control al traficului aerian (ATC) a Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite. Sistemul radar mobil de tip Active Electronic Scaned Array este dezvoltat în prezent de Northrop Grumman.
Este un radar multirol cu rază de acțiune tridimensională, cu rază scurtă/medie de acțiune, conceput pentru a detecta sisteme aeriene fără pilot la bord, rachete de croazieră, ținte cu respirație aeriană, rachete, artilerie și mortiere.