Câte state susțin aderarea Ucrainei la NATO

03 Oct 2022 | scris de A.V.
Câte state susțin aderarea Ucrainei la NATO

Nu mai puțin de 10 țări și-au afirmat până acum sprijinul pentru intrarea Ucrainei în NATO.

Mihail Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui Zelenski, a scris pe Twitter că cei care susțin cererea sunt „în mare parte țări care își amintesc [de] ghearele otrăvitoare ale imperiului rus.

„În 48 de ore de la semnarea cererii lui Zelenski de a se alătura NATO, 10 țări din bloc sprijină adeziunea Ucrainei la Aliață – în mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvitoare ale imperiului rus. Suntem recunoscători pentru leadership și responsabilitate. Istoria se face astăzi”, a scris Podoliak pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a postat, duminică, pe Twitter, o declarație semnată de el și de președinții statelor din Europa centrală și de est, care reiterează „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

”Noi susţinem cu fermitate decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, a transmis preşedintele Iohannis.

Declarația este semnată de:

– România,

– Cehia,

– Estonia,

– Letonia,

– Lituania,

– Macedonia de Nord,

– Muntenegru,

– Polonia,

– Slovacia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri că solicită aderarea la NATO și a semnat o cerere de aderare accelerată la alianța de securitate formată din 30 de state.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră