Cum a răspuns Ambasada Rusiei la decizia expulzării diplomaţilor ruşi din state UE, inclusiv România

27 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cum a răspuns Ambasada Rusiei la decizia expulzării diplomaţilor ruşi din state UE, inclusiv România

România se numără printre cele 14 state ale Uniunii Europene care au decis să expulzeze personal diplomatic rus, în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Ministerul Afacerilor Externe  (MAE) a anunţat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul ţării noastre.

Decizia României de a expulza un diplomat al Federaţiei Ruse la Bucureşti este, probabil, “manifestarea nebuniei politice colective”, se arată într-un mesaj al misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Bucureşti, postat pe site-ul ambasadei.

Comentariul respectiv este legat de “numeroasele întrebări ale presei româneşti adresate ambasadei”, după cum se arată în foarte scurtul mesaj al ambasadei. De precizat că varianta de comentariu pe marginea situaţiei, postată în limba engleză, este mai bogată în comentarii.

“Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicaţie plauzibilă”, arată ambasada.

Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE român consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional, se arată într-un comunicat al ministerului, postat pe site-ul mae.ro.

"Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României", se mai arată în comunicatul MAE.

La rândul lor, Statele Unite vor expulza 60 de diplomați ruși ca reacţie la otrăvirea spionajului rus Serghei Skripal în Marea Britanie. Măsurile au fost anunțate luni dimineață și vin în sprijinul Marii Britanii care acuză regimul lui Vladimir Putin că se află în spatele atacului cu gaz neurotoxic comis asupra fostului spion şi a fiicei sale, relatează businessinsider.com.au.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră