Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii
La un an distanță de la precedentul discurs în care făcea apel pentru o Europă mai bună, una care protejează și apără, Jean-Claude Juncker susține cel de-al treilea său discurs privind Starea Uniunii Europene, în care este așteptat să își prezinte viziunea asupra viitorului Europei pornind de la cele cinci scenarii lansate la începutul anului prin intermediul Cărții Albe, urmând apoi să intre în dezbateri cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European, conform tradiției, comentează caleaeuropeana.ro.
”Cine nu este dispus să facă compromisuri, nu este dispus să accepte democrația. Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru români și pentru bulgari. Și Croația trebuie să beneficieze de acest lucru, după ce va îndeplini criteriile”, a spus liderul Comisiei Europene în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.
România are tot dreptul să solicite aderarea la Schengen, declara recent și președintele francez, Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în România pe 24 august.
Declarația șefului Comisiei Europene privind aderarea României la spațiul Schengen nu este prima de acest fel. Prezent în plenul Parlamentului României, cu ocazia Zilei Europei, Juncler a declarat că ”locul de drept și meritat al României este în spațiul Schengen. Îmi doresc ca ea să devină un membru al acestuia cât de repede posibil”.
Declarații ale președintelui Comisiei Europene:
- Am cerut disciplina fiscală dar suntem foarte atenți să nu omorâm creșterea economică.
- La 10 ani după ce s-a declanșat criza economia europeană își revine. Împreună aducem sentimentul de unitate în Europa în sfârșit vântul se simte în pânzele Europei, să profităm de acest vânt la pupa.
- A sosit momentul să creem o Europă mai unită, mai democratică și mai puternică pentru 2025.
- vom obține bune rezultate dacă fiecare își construiește partea sa
- din partea comisiei suntem deschiși pentru compromis în cazul în care este în interesul Europei și al statelor.
- Suntem acum în cel de-al 5-lea an de creștere economică, care este resimțită în fiecare stat european.
- Aș dori sa ne consolidam program comercial european, Europa este deschisă către comerț, dar trebuie să fie și reciprocitate.
- Noi nu suntem niște negociatori naivi, Europa trebuie să își urmărească interesele.
- Persoanele care nu au drept de ședere în Europa trebuie să se întoarcă în țara lor de origine. Doar astfel Europa poate să dea dovadă de solidaritate cu cei care au nevoie de reală de protecție. Europa este un continent care îmbătrânește de aceea trebuie consolidat un sistem de migrație legală, care este necesară.
În discursul său, Juncker a abordat şi chestiunea securităţii cibernetice. El a recunoscut că Europa nu este suficient de bine pregătită în fata atacurilor cibernetice, care sunt mai periculoase decât tancurile sau armele. Comisia propune noi instrumente și o agenție a securității cibernetice.
Juncker s-a referit şi la schimbările climatice, afirmând că ar dori ca Europa să se prezinte în avangarda luptei împotriva acestora.
Şeful Comisiei Europene a invitat producătorii să investească în "maşini curate", cu referire la scandalurile din industria auto, care se ţin lanţ. De altfel, el a declarat că este şocat că există și clienți și consumatori care sunt înșelați în mod constant. "Comisia ar dori ca industria noastră să devină mai puternică și mai competitivă Invit producătorii să investească în mașini curate", a spus Juncker.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat în timpul discursului privind Starea Uniunii Europene că a cerut președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și viitoarei președinții românești la Consiliul UE, organizarea unui summit european extraordinar în România, pe 30 martie 2019, la o zi distanță după ce Marea Britanie va trebui să părăsească Uniunea Europeană.
”Pe 30 martie vom fi o Uniune cu 27 de membri. Alegerile vor avea loc cu doar câteva săpătmâni mai târziu. Va trebui ca cetățenii europeni să se ducă la urne cu o viziune clară. Iată de ce am cerut lui Donald Tusk și României să organizeze un summit, la Sibiu, pentru a lua deciziile necesare pentru construirea unei Europe mai unite și mai democratice”, a arătat președintele Comisiei Europene.
”Sper ca pe 30 martie 2019, europenii să vadă o uniune pe care noi o susținem cu toate valorile sale”, a punctat Juncker.
”Dacă pe 30 martie 2019, cetățenii noștri vor fi în această Uniune, atunci aceasta va fi una care va fi răspuns așteptărilor lor justificate. Europa face progrese doar când dă dovadă de îndrăzneală. Mi se spune că nu trebuie să spuraîncărcăm această barcă europeană, dar nici nu trebuie să păcătuim prin prudență excesivă. Dragi colegi, ridicați ancora și să profităm de vântul favorabil”, a utilizat Juncker acest prilej pentru a-și încheia discursul privind Starea Uniunii.
Solicitarea lui Jean-Claude Juncker survine în contextul în care România va deține în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, pentru prima oară, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, o președinție care va fi marcată de ieșirea de jure a Marii Britanii din UE, conform prevederilor cuprinse la articolul 50 din Tratatul UE, dar și noile alegeri europene ce vor determina configurația noului legislativ european și a noii Comisii Europene pe perioada mandatului 2019-2024, explică jjurnaliştii de la caleaeuropeana.ro.
Sugestia președintelui Comisiei Europene privind organizarea acestui eveniment la Sibiu a fost motivată de faptul că, în 2007, Luxemburg-ul condus de premierul Jean-Claude Juncker a deținut împreună cu orașul Sibiu titlul de Capitală Culturală Europeană, adaugă sursa citată.