Cod portocaliu de ploi pentru 11 judeţe şi Bucureşti. Ninsoare şi viscol la munte

06 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cod portocaliu de ploi pentru 11 judeţe şi Bucureşti. Ninsoare şi viscol la munte

ANM a emis vineri mai multe avertizări Cod Galben şi Portocaliu, de ploi abundente, ninsoare, viscol la munte şi vânt intens. Astfel, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei se vor afla sub avertizare Cod Portocaliu, de sâmbătă, 7 octombrie, ora 09:00, până duminică, 8 octombrie, ora 15:00.

În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80...90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (7 octombrie) în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h. 

În București, vremea se va răci, iar ploile vor fi prezente începând din noaptea de vineri spre sâmbătă, aproape continuu până duminică la prânz. În intervalul 7 — 8 octombrie, în Capitală, cantitățile de apă vor cumula 40 — 50 l/mp.

De asemenea, intensitatea ploii va fi mare pe parcursul zilei de sâmbătă, când se vor totaliza în jurul a 30 l/mp. Vântul se va intensifica treptat începând din partea a doua a nopții ce urmează (6/7 octombrie), iar rafalele vor atinge 45 — 55 km/h, cu precădere în cursul zilei de sâmbătă.

În plus, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel încât sâmbătă temperatura maximă nu va depăși 10 — 11 grade. Totodată, duminică dimineață minima termică va fi de 7 grade, iar la amiază se vor înregistra 14 — 15 grade.

 Tot în intervalul sâmbătă, 7 octombrie, ora 09:00, până duminică, 8 octombrie, ora 15:00,  Carpații Meridionali și de Curbură se vor afla sub Cod Portocaliu de ninsori. În aceste zone, în special la peste 1600 m altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă și, mai ales pe creste, va fi viscol. 

Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei se vor afla sub Cod Galben deploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare la munte, intensificări ale vântului de sâmbătă 7 octombrie, ora 03:00, până duminică 8 octombrie, ora 21:00.

Astfel, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h. În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăși 70 km/h, mai ales pe creste.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră