Clienții casnici cu un singur loc de consum vor beneficia automat de plafonarea prețurilor la energie

15 Dec 2022 | scris de A.V.
Clienții casnici cu un singur loc de consum vor beneficia automat de plafonarea prețurilor la energie

Clienții casnici vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie doar la un singur loc de consum. Furnizorii de energie electrică sunt cam supărați, iar unele ONG-uri care îi reprezintă susțin că principiile de piață liberă sunt încălcate, iar afacerile mutilate.

În lege există un articol care spune că fiecare client, fiecare consumator casnic, poate să beneficieze de preţul plafonat la energie electrică doar pentru un singur loc de consum. De ce nu se aplică plafonarea pentru toate proprietățile? Care este, până la urmă, rațiunea legii? Nu știm.

Cum se aplică plafonarea

În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, plafonul se va aplica automat pentru adresa de domiciliu, pentru locul de consum care figurează ca adresă de domiciliu, iar dacă clientul dorește să i se aplice pentru alt loc de consum, atunci va trebui să depună o cere și o declarație în acest sens la furnizori.

”Pentru chiriaşi sunt două condiții, ca de atfel pentru oricine altcineva. Pe lângă faptul că trebuie să aibă contractul pe numele lui și nu pe numele proprietarului, trebuie să se încadreze în acele tranșe de consum pentru care se aplică tariful de 68 de bani. Deci, să aibă un consum lunar mai mic de 100 de KWh sau pentru tariful de 80 de bani să aibă un consum lunar mai mic de 255 de KWh”, a explicat, în emisiunea ”Apel matinal”, de la Radio România Actualități, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, Zoltan Nagy-Bege.

Deci contractul cu furnizorul trebuie să îl aibă chiriașul pe numele lui. Adică un fel de transfer de proprietate, fie și parțial, dar tot transfer este! Căci, în această situație, chiariașul poate să se prevaleze de acest contract pe numele lui și să apeleze și la alte servicii și, de exemplu, montaje de aparate de aer condiționat, fără să mai solicite aprobarea proprietarului! Probabil că nimeni nu a luat în calcul aceste situații pe cât de diverse, pe atât de complexe, care se ivesc acum, cu noua lege. Dar să mergem mai departe, și să vedem ce mai avem de făcut conform acesteia, pentru a obține tariful plafonat.

Cei care sunt vizați de această măsură pot să depună cereri și declarații la furnizor, atât fizic, la centrele de relații clienții, cât și online sau electronic, la adresele de mail, de corespondență ale furnizorilor.

Tarifele la energie se schimbă de la 1 ianuarie 2023

Tarifele la energia electrică se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Coaliția de guvernare a decis că de anul viitor, piața energiei va fi reglementată în proporție de 80%. O cincime din consum va fi furnizat după regulile de piață, prin libera negociere pe bursă.

Au fost numeroase situații când consumatorul depășea 255 de kilowați și s-a trezit cu facturări ale kilowattului-oră de 4 lei sau între 7 și 11 lei la marii consumatori, iar cei care vindeau cu 11 lei kilowatt-ul oră, de fapt, cumpăraseră cu până într-un leu.

Ce spune ANRE?

Clienții casnici cu un singur loc de consum vor beneficia automat de plafonarea prețurilor la energie. Totuși, sunt foarte multe persoane, în funcție de categoria de beneficiar în care se încadrează, care vor trebui să depună cereri și declarații pe proprie răspundere la furnizori pentru a avea facturile mai mici.

Astăzi, Autoritatea de Reglementare în Energie a venit cu precizări legate de modul în care se vor aplica noile plafonări și a pus la dispoziție pe site-ul propriu tipurile de declarații pe proprie răspundere pentru cei care vor avea nevoie.

ANRE anunță că, în cazul clienților finali casnici care au atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu, aceștia pot beneficia de prețul plafonat doar la una dintre cele două adrese, pe baza unei declarații depuse la furnizorul de energie electrică.

De asemenea, cei care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ și familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, trebuie să depună cerere și declarație pe proprie răspundere.

Restul clienților casnici, respectiv cei cu un singur loc de consum, beneficiază de preț plafonat în mod automat, fără alte formalități.

Cererile și declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică atât în format fizic, cât și în format electronic, iar modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, la adresa www.anre.ro.

Datele oficiale arată că aproximativ 5 milioane de persoane vor beneficia de un preț plafonat la 0,68 de lei pe kilowatt-oră, în jur de 2,8 milioane, la 0,80 de lei kilowatt-oră, iar pentru ca 800.000 de persoane consumul va fi facturat la maximum 1,3 lei pe kilowatt-oră.

Pensionarii și alte persoane cu venituri mici, ajutor de 1.400 de lei de la stat pentru plata facturilor la energie

Pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi 1.400 de lei de la stat anul viitor pentru plata facturilor la energie, relatează Radio România Actualități.

Banii se vor acorda în două tranșe, pe un card special, care va fi tipărit și distribuit, cel mai probabil din luna februarie de Poșta Română, a spus, la Bistrița, directorul general al companiei, Valentin Ștefan.

Valentin Ştefan: ”Suntem singura companie care are o infrastructură suficient de puternică încât să ducă la îndeplinire astfel de proiecte faraon. Vorbim de aproape patru milioane de beneficiari, un timp de implementare foarte scurt, ambiția este să fim gata până la sfârșitul lunii februarie, iar compania trebuie să se ocupe de absolut întreaga infrastructură logistică, de la prelucrarea bazelor de date, listarea voucherelor, distribuirea lor și ulterior să creăm şi capacitatea de a deservi milioane și milioane de români care vor utiliza aceste vouchere”.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră