O infografie dată publicităţii de un grup de cercetare al Parlamentului britanic arată exact de unde provin angajaţii serviciului public de sănătate din Regatul Unit - NHS. Românii au ratat la mustaţă intrarea în Top 10, ei fiind devansaţi de angajaţii din Zimbabwe.
Datele furnizate de Camera Comunelor arată că 976.288 de angajați britanici lucrează în NHS (Sistemul Naţional de Sănătate), ceea ce reprezintă 87,5%, relatează dailymail.co.uk.
În schimb, 137.000 de medici, asistenți medicali și personal din domeniul infrastructurii sunt cetățeni ai altor țări, inclusiv aproximativ 62.000 de cetățeni din UE (5.6%).
Temerile legate de o criză a personalului din NHS s-au manifestat după votul pentru Brexit, din iunie 2016, deoarece numărul asistentelor medicale din UE care s-au înregistrat pentru a lucra în Marea Britanie a scăzut. Dar noile date arată că numărul "persoanelor din UE s-a schimbat puțin de la referendum",
Conform infografiei, două țări africane, Zimbabwe (3.899) și Nigeria (5.405), au intrat în Top 10 - mai mult decât cei 2040 de australieni vorbitori de limbă engleză.
În afară de britanici, a doua naţionalitatea cea mai numeroasă care lucrează în NHS este cea indiană, cu 18.348 de angajați venind din această țară.
Filipine a împins Irlanda de pe locul al treilea pe al patrulea, cu un număr de 15.391 de angajați, comparativ cu cei 13.016 care provin din Insula Emerald.
Locurile următoare din Top 10 sunt ocupate de: Polonia, Spania, Portugalia, Italia, Nigeria, şi Zimbabwe. România ocupă locul al 11-lea cu 3775 de angajaţi. Statisticile arată, de asemenea, că există mai mulți lucrători în NHS din Sierra Leone decât din Finlanda, Austria și Belgia.
Anunţul ministrului român al Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în acest an, salariile personalului medical vor înregistra creşteri semnificative, o măsură menită să reducă exodul cadrelor medicale în Occident.
"Salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul înregistrat în UE, astfel încât unele salarii vor depăşi 4.000 de euro după măririle de la 1 martie", a spus Sorina Pintea, conform agerpres.ro.
Ea a dat exemplu faptul că începând cu 1 martie salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali vor creşte faţă de luna ianuarie între 70% şi 172%, astfel încât un medic primar din unităţi sanitare clinice va ajunge să câştige un salariu net de 9.106 lei în luna martie. Ministrul a precizat că salariile nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă şi pentru condiţii, care pot dubla salariul net. Sorina Pintea a susţinut că în luna martie un asistent medical, cu studii superioare, din unităţile sanitare clinice va avea un salariu de 3.040 de lei.
Ministrul Sănătăţii a arătat că medicii rezidenţi vor beneficia de creşteri salariale semnificative, iar până la intrarea în vigoare ale prevederilor legii salarizării unitare în luna martie vor beneficia de bursele de rezidenţiat. Începând cu luna martie salariile de bază brute ale acestora vor creşte între 151% şi 287%, în funcţie de specialitate. Aceştia vor beneficia tot din martie de norma de hrană, conform ministrului.