Fumatul unei singure ţigări pe zi, mult mai periculos decât se credea

26 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Fumatul unei singure ţigări pe zi, mult mai periculos decât se credea

Cine spune că fumând doar o singură ţigară pe zi nu păţeşte nimic, se înşală. Noi studii arată că sănătatea e serios pusă în pericol şi în acest caz, crescând riscul de accident vascular sau boli cardiace. De aceea, sfatul specialiştilor este renunţarea completă la fumat, relatează huffingtonpost.co.uk.

Cercetătorii au comparat efectele fumatului unei singure ţigări pe zi şi cele ale fumatului a 20 de ţigări, constatând că nu există diferenţe majore. De fapt, fumatul unei singure ţigări pe zi scade doar la jumătate riscul bolilor de inimă, în comparație cu fumatul a 20.

Ei spun că descoperirile lor au consecinţe importante pentru mulţi fumători şi profesioniştii din domeniul sănătăţii care cred că fumatul a doar câteva ţigări face puţin sau deloc rău. De aceea, fumătorii ar trebui să renunțe complet la fumat în loc să reducă numărul ţigărilor.

Studiile individuale au arătat că fumatul între una și cinci țigarete pe zi este asociat cu un risc mai mare decât cel preconizat de boli cardiace.

Pentru a investiga acest lucru, o echipă de cercetători condusă de profesorul Allan Hackshaw la Institutul de Cancer de la University College din Londra a analizat rezultatele a 141 de studii şi a estimat riscurile asociate cu fumatul a una, cinci, sau 20 de ţigări pe zi.

Dacă riscul de a fuma 20 de țigări pe zi este de 100%, riscul de a fumat o dată pe zi este de aproximativ 5%. Cu toate acestea, pentru ambele sexe, riscul real sa dovedit a fi mult mai mare:

* Bărbaţii care au fumat o ţigară pe zi prezentau un risc de 46% să facă bolile de inimă asociate cu fumatul a 20 de ţigări pe zi.

* Bărbaţii care au fumat o ţigară pe zi au prezentat un risc de 41% de a suferi accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de ţigări pe zi.

* Femeile care au fumat o ţigară pe zi au prezentat un risc de 31% de a face boli de inimă asociate cu fumatul 20 de ţigări pe zi.

* Femeile care au fumat o ţigară pe zi au prezentat un risc de 34% de a suferi un accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de ţigări pe zi.

* Riscul de boli cardiace la femei a fost mai mult decât dublu în cazul fumatului unei țigări pe zi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă riscul de a fuma 20 de țigări pe zi este de 100%, riscul de fumat o dată pe zi este de aproximativ 5%. Cu toate acestea, pentru ambele sexe, riscul real sa dovedit a fi mult mai mare:

:: Barbatii care au fumat o tigara pe zi au avut 46% din riscul bolilor de inima asociate cu fumatul 20 de tigari pe zi.

:: Barbatii care au fumat o tigara pe zi au avut 41% din riscul de accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de tigari pe zi.

:: Femeile care au fumat o tigara pe zi au avut 31% din riscul de boli de inima asociate cu fumatul 20 de tigari pe zi.

:: Femeile care au fumat o tigara pe zi au avut 34% din riscul de accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de tigari pe zi.

:: Riscul bolii cardiace la femei a fost mai mult decât dublu cu o țigară pe zi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră