Consumul de alimente fără gluten (gluten free) nu este neapărat benefic pentru sănătate, arată un nou studiu, experţii avertizând că o astfel de dietă, fără a fi necesară, crește riscul bolilor cardiovasculare, relatează independent.co.uk.
Studiul, publicat în numărul din februarie al Journal of Human Nutrition and Dietetics, a comparat conținutul de nutrienți și costul produselor alimentare normale și fără gluten din Marea Britanie.
Cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire au evaluat informaţiile nutriţionale şi costurile produselor alimentare prin colectarea datelor de la site-urile producătorilor şi supermarket-urilor.
În prezent, foarte multe persoane încep să urmeze diete fără gluten sau să mănânce o cantitate redusă de alimente care conțin gluten, ceea ce nu este deloc o decizie înţeleaptă.
Pentru cei care suferă de unele afecțiuni cum ar fi boala celiacă, consumul de alimente fără gluten este esențială pentru sănătatea lor, dar în cazul celorlalţi o astfel de dietă nu este indicată.
Conform cercetătorilor, nu există niciun motiv pentru care persoanele care nu suferă de o afecțiune determinată de consumul de gluten să-l evite în totalitate.
Este puţin probabil ca alimentele fără gluten să ofere alternative sănătoase la alimentele obişnuite, cu excepţia celor care au nevoie de o dietă GF pentru bolile diagnosticate, constată studiul.
Cercetătorii au descoperit că alimentele fără gluten conțin în mod obișnuit mai multe grăsimi saturate, zahăr și sare decât cele obișnuite, în timp ce conținutul de fibre și proteine este mai mic. Ceea ce creşte riscul bolilor cardiovasculare.
Rezultatele studiului au evidențiat, de asemenea, diferența de cost între alimentele obișnuite și cele fără gluten. Produsele alimentare fără gluten sunt cu aproximativ 159% mai scumpe decât produsele alimentare obișnuite.