Colagenul este o proteină fibroasă, care se găseşte în ţesutul conjunctiv, dar care există în toate ţesuturile, în proporţie de circa 30% din totalul proteinelor care se regăsesc în corpul uman. El are rolul de a reţine apa în tegumente şi ţesuturi, dar şi în crearea şi păstrarea sănătăţii cartilagiilor şi a oaselor.
Sintetizarea colagenului încetineşte după împlinirea vârstei de 25 de ani, iar o dată cu îmbătrânirea organismului, apare şi carenţa de colagen. Urmarea? Se degradează tendoanele, cartilajele, oasele, muşchii şi pielea, scrie sfatulmedicului.ro.
Compensarea incapacităţii organismului de a sintetiza colagenul se poate face prin introduceea în alimentaţie a unor produse precum şoriciul, zgârciurile şi piftia, fructele şi legumele bogate în vitamina C, peştele, ouăle, alunele, avocado sau alte produse bogate în zinc şi minerale.
Poate miră primele exemple. Ei bine, şi şoriciul, şi zgârciurile şi piftia conţin colagen! Din păcate, nu le consumăm prea des pentru a le vedea beneficiile, completează sursa citată.
În plus, pentru a suplimenta lipsa colagenului din organism după o anumită vârstă, găsim în comerţ o gamă variată de produse care conţin colagen sub diferite forme - capsule, colagen lichid, fiole cu colagen, produse cosmetice cu colagen - care contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate şi întârzierea apariţiei semnelor de îmbătrânire.
După vârsta de 50 de ani, concentraţia de colagen din organism scade brusc, iar efectul asupra articulaţiilor, tendoanelor şi cartilajelor, dar şi asupra stilului nostru de viaţă poate fi devastator.
Oasele sunt un ţesut viu, alcătuit în mare parte din colagen şi calciu, iar atunci când organismul nu mai sintetizează colagenul, oasele se compun articulaţiile se uzează şi iau astfel contact unele cu altele cazând frecarea suprafeţelor acestora şi dând naştere patologiilor articulare, aşa cum este artroza, o boală degenerativă a articulaţiilor.
Durerile şi rigiditatea articulaţiilor, pierderea mobilităţii şi a flexibilităţii, sunt simptome care alterează nu doar starea de sănătate, ci chiar întreaga existenţă a celui care suferă de artroză.
Remediile naturiste pot fi o metodă de prevenţie, dar şi de tratament în patologiile articulare, contribuind la menţinerea mobilităţii şi flexibilităţii la nivelul articulaţiilor, tendoanelor şi legamentelor.