Chinezii au identificat o tulpină europeană a SARS-CoV-2, în baza studiilor preliminare

19 Iun 2020 | scris de A.V.
Chinezii au identificat o tulpină europeană a SARS-CoV-2, în baza studiilor preliminare

China a publicat date ştiinţifice despre genomul noului coronavirus, care ar fi responsabil de apariţia recentă a unui focar în Beijing.
Chinezii au identificat o tulpină europeană în baza studiilor preliminare.

China, aflată sub presiunea internaţională de a face publice datele ştiinţifice pe care le obţine încă dintr-o etapă timpurie, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în capitala ţării, a mai anunţat că a trimis noile date specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie Reuters.

Secvențierea a trei mostre

Informaţiile genomiale au fost obţinute cu ajutorul secvenţierii a trei mostre – două umane şi una de mediu -, recoltate pe 11 iunie, arată detaliile publicate pe site-ul Centrului pentru date naţionale de microbiologie din China.

„Rezultatele preliminare ale studiului genomial şi epidemiologic sugerează că virusul provine din Europa, dar este diferit de virusul care se răspândeşte în această perioadă în Europa“, spune Zhang Yong, un oficial de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

„Este mai vechi decât virusul care se răspândeşte acum în Europa“, a adăugat el. Sunt mai multe posibilităţi prin care această tulpină virală a pătruns în China, spune Zhang: „Ar fi putut fi ascuns în produse alimentare importate şi congelate sau în anumite medii întunecate şi umede, precum piaţa Xinfadi, într-un spaţiu care nu a fost dezinfectat sau sterilizat“.

Nu e din Beijing?

Wu Zunyou, epidemiologul-şef al CDC, a spus pentru presa centrală chineză că tulpina virală din Beijing este similară celei din Europa, deşi nu a fost neapărat transmisă în mod direct din ţările europene.

Tulpinile de coronavirus găsite în Statele Unite şi Rusia provin în cea mai mare parte din Europa, a mai spus el.

Ce au descoperit italienii

Pe de altă parte, Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia a emis un comunicat în care explică că noul virus era prezent încă din decembrie 2019, cu două luni înainte de îmbolnăvirea primului pacient. 
 
„Studiul a examinat 40 de eşantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 şi februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite cu două metode diferite, au confirmat prezenţa ARN (acid ribonucleic, element esenţial al virusului - n.r.) de la SARS-CoV-2 în eşantioane prelevate la Milano şi Torino la 18 decembrie 2019", se arăta în comunicat, protrivit Reuters. 
 
De asemenea, în apele uzate din Bologna s-au găsit mostre identice cu cele din Milano şi Torino, în BOlogna raportându-se pe 29 ianuarie primul caz de infectare. Mai mult, specialiştii ISS au menţionat că eşantioanele din octombrie şi noiembrie 2019 nu au arătat vreo urmă de COVID-19 în apele reziduale.
 
„Această cercetare poate ajuta la a înţelege începutul circulaţiei virusului în Italia şi furnizează informaţii coerente în raport" cu analize desfăşurate în Franţa pe eşantioane de pacienţi spitalizaţi care au identificat prezenţa SARS-CoV-2 (...) datând din decembrie 2019", relatează comunicatul emis de ISS.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră