Uniunea Europeană acuză China, în premieră, de răspândire de fake-news pe tema coronavirusului, întărind, astfel, bănuielile americane. Comisarul Vera Jourova a mizat pe cartea sincerității: „E momentul să spunem adevărul” despre dezinformarea chinezilor.
Comisia Europeană a prezentat un mesaj fără menajamente îndreptat împotriva eforturilor Chinei de a propaga dezinformări legate de epidemia de coronavirus din Europa. Este pentru prima dată când executivul UE denunţă public China pentru rolul pe care îl joacă în răspândirea de fake news.
Miercuri 10 iunie, vicepreşedinta comisiei, Věra Jourová, şi înaltul reprezentant al Politicii Externe, Josep Borrell, au prezentat o comunicare privind „Combaterea dezinformării legate de Covid-19”, în care actori externi ca Rusia şi China sunt numiţi şi blamaţi pentru rolul jucat în propagarea de ştiri false referitoare la coronavirus.
„Actori străini şi anumite terţe ţări, în special Rusia şi China, s-au angajat în operaţiuni de influenţă ţintite şi campanii de dezinformare pe tema Covid-19 în UE, în vecinătatea ei şi la nivel global, căutând să submineze dezbaterea democratică şi să exacerbeze polarizarea socială şi să-şi îmbunătăţească propria imagine în contextul Covid-19”, afirmă comunicarea.
Printre exemplele de dezinformare de acest fel, spune comisia, se numără sfaturile false de genul „consumul de clor sau de alcool pur pot vindeca coronavirusul” sau teorii ale conspiraţiei, precum afirmaţia că coronavirusul este „o infecţie provocată de elitele lumii pentru a reduce creşterea populaţiei”.
În timpul informării de presă prealabile de la Bruxelles, de marţi (9 iunie), vicepreşedinta Jourova şi-a spus clar părerea despre campania de dezinformare lansată de China în Europa.
„Pentru prima dată am decis să numim China în raportul nostru. Îmi pare bine că am făcut asta pentru că dacă avem suficiente dovezi, trebuie să o spunem”, a spus ea. „Este momentul să spunem adevărul”.
Totuşi, comisia nu a putut răspunde la întrebarea Euractiv despre dovezile strânse privind genul de campanie de dezinformare în care s-a angajat China şi dacă operaţiunea Chinei este sau nu similară cu iniţiativa coordonată de stat a Rusiei.
Acţiunile Rusiei în domeniul propagandei online şi ştirilor denaturate sunt mereu în vizorul comisiei, în special acţiunile Agenţiei de cercetare internet a Rusiei, care dirijează campanii online de influenţă în numele clienţilor guvernului.
Divizia de comunicare strategică şi analiză a informaţiilor din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS) a fost constituită ca parte a East Stratcom Task Force în 2015 şi a analizat predominant dezinformările emanate din Rusia, cu impact asupra statelor membre UE.
Borrell a sugerat miercuri că ar putea fi direcţionate mai multe eforturi spre campaniile emanate din Extremul Orient, dar nu a precizat dacă va fi constituită sau nu o diviziune separată pentru acoperirea acestei zone geografice.