Un laborator din China a dezvoltat un tratament care are capacitatea de a stopa pandemia de coronavirus, anunță AFP.
Tratamentul este în etapa de testare și a fost descoperit de cercetătorii de la prestigioasa Universitate Beijing. Acesta s-a dovedit extrem de eficient în micșorarea perioadei de convalencență a pacienților infectați cu COVID-19, dar a oferit și imunitate pe termen scurt împotriva noului virus.
Sunney Xie, directorul Centrului de Inovare în Genomică din cadrul Universității Beijing a declarat pentru AFP că medicamentul a fost deja testat pe animale.
”Am injectat anticorpi de neutralizare în șoareci deja infectați cu SARS-CoV-2, iar după 5 zile am descoperit că s-a redus încărcătura virală. Acest lucru ne determină să spunem că mediamentul are un efect terapeutic”, anunță Xie.
Tratamentul folosește anticorpi de neutralizare generați de sistemul imunitar uman, care vor preveni infectarea cu noul virus la nivelul celulelor.
Un studiu al cercetătorilor apărut în jurnalul medical Cell a anunțat că acești anticorpi pot oferi un posibil tratament, dar fac posibilă scurtarea perioadei de convalescență a pacienților.
Xie a declarat că echipa sa a lucrat zi și noapte pentru a identifica acești anticorpi. Studiile au fost efectuate în urma probelor de sânge recoltate de la 60 de pacienți care s-au vindecat în urma infectării cu noul coronavirus.
”Abordarea noastră este diferită și nu are legătură cu imunologia sau virologia. Noi ne-am concentrat pe identificarea acelui genom care ne va permite descoperirea eficientă a anticorpilor capabili să lupte cu boala!”, adaugă profesorul Xie.
Medicamentul va putea fi utilizat până la sfârșitul anului, fiind extrem de util tuturor țărilor care deja se pregătesc de valul de iarnă al pandemiei.
”Deja am demarat planificarea testelor pe oameni. Vom testa persoanele infectate din Australia, dar și alte țări”, a precizat Xie, în condițiile în care China nu mai dispune de un număr suficient de mare de pacienți bolnavi pentru a efectua testele.
Cercetătorii chinezi au în diverse stadii de testare 5 potențiale vaccinuri, iar la nivel mondial sunt peste 100 de astfel de tratamente în curs de dezvoltare.
China a fost prima țară care a dezvoltat și tratamentul cu plasmă ce s-a dovedit a fi extrem de util în cazurile severe ale bolii, dar cantitatea de plasmă disponibilă este limitată, astfel că toți se îndreaptă spre acest medicament care ar putea fi produs în scară mare.
Folosirea anticorpilor pentru a trata diverse epidemii a fost pusă în practică și în cazul virusurilor HIV, Ebola sau MERS.
Xie a adăugat că ei au putut demara cercetătorile mai devreme ca alte laboratoare deoarece ei sunt primii care s-au confruntat cu noul coronavirus.