Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a murit, miercuri, la Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava, acesta aflându-se în executarea unei pedepse de 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. Un caz asemănător a fost cel al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.
Ioan Ficior s-a născut la 4 aprilie 1928, în comuna Cucerdea din județul Mureș.
"S-a înregistrat un deces astăzi, în jurul orei 10,00, la Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava. Persoana în cauză se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, Direcţiei Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative şi INML Bucureşti", a declarat pentru AGERPRES Cristina Enache, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Ioan Ficior a fost condamnat definitiv în martie 2017 de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.
Torţionarul Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat de ÎCCJ la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. Instanţa l-a obligat pe Ioan Ficior să plătească 310.000 de euro pentru opt părţi civile din dosar. Ficior avea o pensie de peste 5.000 de lei, o treime din această sumă fiind poprită prin decizia instanţei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti, care în 30 martie 2016 l-a condamnat pe Ioan Ficior (88 de ani) la 20 de ani de închisoare. Decizia instanţei supreme a fost luată cu opinie separată, doi dintre judecătorii din complet au decis condamnarea lui Ioan Ficior, în timp ce al treilea a dispus încetarea procesului penal pentru fostul torţionar.
Fostul torţionar Ioan Ficior a fost acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, în cei cinci ani fiind înregistrate 103 decese.
"Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acordă asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.
Judecarea pe fond a dosarului lui Ioan Ficior a început la 28 aprilie 2015 în urma unei sesizări formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.
Din 2014, IICCMER a formulat şi alte sesizări penale pe numele unor foşti membri ai aparatului represiv comunist: Constantin Istrate, fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim la colonia de muncă Onești, respectiv locțiitor al comandantului pentru pază și regim / comandant la Penitenciarul Gherla; Tilici Neculai, comandant de penitenciar; Fizula Refic, ofițer politic; Sârbu Teodor, subofițer de Securitate; Petrescu Marian, fost comandant al unor colonii de muncă şi penitenciare în timpul regimului comunist; Boştină Gheorghe, fost locțiitor politic.
La 9 martie 2017, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a trimis în judecată pe Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați în perioada 1 februarie 1959-12 iunie 1961.