Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic şi Ramada Bucharest Majestic Hotel – organizează luni, 8 iulie 2019, de la ora 18:00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei – audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului – document, Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra.
Scenariu de Edith Negulici și Liana Ceterchi, adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu, Regia artistică: Liana Ceterchi, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, prezentată în cadrul proiectului Biografii, memorii, in rolul titular: Liana Ceterchi, regia de montaj: Radu Verdeș, regia de studio: Milica Creiniceanu, regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu, redactor și coordonator de proiect: Magda Duţu.
Actriţa şi regizoarea Liana Ceterchi propune un spectacol radiofonic despre viaţa Principesei Ileana, fiica cea mică a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria; o evocare plină de farmec şi dramatism, care omagiază memoria Principesei Ileana a României (n. 5 ianuarie 1909, Bucureşti – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), un destin desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei.
„După ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăşi nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nici o clipă de necesitatea fizică a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei… Dar în interior, „eul” care există independent de mama, soţia, prietena care eram – „eul” esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.” – mărturisea Principesa Ileana a României, după câţiva ani de la plecarea forţată din ţara natală.
Destinul Principesei Ileana este emblematic în istoria contemporană. El stă sub zodia refugiului, începând din frageda copilărie, care i-a fost marcată de refugiul la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial. A fost apoi într-un exil impus de fratele ei, Regele Carol al II – lea, care nu i-a permis să se întoarcă în România, nici măcar pentru a-şi îngriji mama. În 1948, refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale a României de către nou instauratul regim pro-sovietic, după abdicarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, o duce iar pe meleaguri străine. Nu a primit azil în Elveţia şi nici în Argentina. În final, Statele Unite ale Americii au primit-o. Pe când avea 52 de ani a avut loc autorefugiul său la mânăstire: ,,Aceasta este unica şi singura cale deschisă pentru mine…” Pe pământ american a întemeiat Mânăstirea ,,Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania. Un parcurs exemplar.
Domniţa Ileana s-a luptat mereu pentru alţii, a fost mereu în slujba poporului său şi a celor în nevoie. A construit spitale, cantine, şcoli de infirmiere, a strâns fonduri pentru răniţi, orfani, bolnavi, săraci… Viaţa Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat şi o legitimează în faţa posterităţii.
Audiţia cu public, în avanpremieră, va avea loc luni, 8 iulie, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, în prezenţa actriţei şi regizoarei Liana Ceterchi şi a echipei de creaţie. Intrarea liberă.
Spectacolul „Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra” se va difuza în premieră, marţi, 16 iulie 2019, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii.