De neratat! Astă seară, pe TVR2. Horațiu Mălăele, în rolul pentru care a primit premiul UNITER - „Unde-i revolverul ?”

21 Sep 2015
De neratat!  Astă seară, pe TVR2. Horațiu Mălăele, în rolul pentru care a primit premiul UNITER - „Unde-i revolverul ?”
„M-am născut atipic şi vreau să-mi păstrez acest statut” spune Horațiu Mălăele, care și-a pus amprenta pe fiecare rol prin care a trecut. „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gábor este o satiră politică scrisă în 1966 și care i-a adus actorului, pentru interpretarea personajului K. Müller, premiul UNITER pentru Cel mai Bun Actor în 1998, în montarea de la Teatrul Nottara. Reluând partitura, alături de trupa Teatrului Național din Craiova și în regia artistică a lui Mircea Cornișteanu, spectacolul obține, în varianta TV, Premiul UNITER pentru Teatru TV în 2010.

Text apropiat realității românești

Mircea Cornișteanu a pus, în premieră în România, în 1997, la Teatrul Nottara din București, „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gábor considerând textul apropiat realității românești. Piesa este o parabolă a relației individ-putere și regizorul l-a reluat în încă două montări, una la Teatrul din Constanța (1998) și una, peste o decadă mai târziu, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Cariova. Pentru înregistrarea TV a spectacolului, l-a convins pe Horațiu Mălăele să se alăture lui Valler Dellakeza, Angel Rababoc, Sorin Leoveanu și Marian Politic, actorii naționalului craiovean. „În aceşti ultimi 20 de ani, ne-am putut da seama de infinit mai multe nuanţe ale corupţiei decât înainte de ’89. Am crezut în oameni care ne-au dezamăgit după ce au ajuns la putere şi asta ne ajută să înţelegem cu atât mai bine lumea piesei” spunea el în 2010.

Putere, la cel carer are revolverulCinci personaje arhetipale, un aristocrat militar de carieră (Valler Dellakeza), un intelectual(Angel Rababoc), un funcționar - arivist etern destinat lingușelii(Horațiu Mălăele), un țăran(Marian Politic) și un infractor mărunt, fără educație sau viitor, o plevușcă(Sorin Leoveanu), sunt închiși într-un spațiu subteran, încuiat, controlat de cel care deține revolverul, simbol al puterii și forței violente exercitate asupra celorlalți, și care trece rând, pe rând de la unul la celălalt.

Piesa pune în discuţie faptul că puterea corupe, indiferent de sistem, indiferent de cei implicați. „Scrisă de furie, potrivit afirmaţiilor talentatului dramaturg, în condiţiile unei boli nemiloase, piesa a contribuit într-un fel la vindecarea sa miraculoasă. Amintirile din copilărie despre regimul horthyst, trăirile din plin ale grozăviilor petrecute în anul 1944, puciul bolşevic al lui Rakosi din 1948, deportarea şi jefuirea totală a familiei sale şi-au pus amprenta cu duritate asupra evoluţiei sufleteşti a scriitorului. Toate aceste trăiri l-au inspirat şi determinat pe Görgey Gábor (pe numele său adevărat Artur Görgey) să prezinte o multitudine de variante ale vieţii politice şi sociale maghiare şi ale posedării puterii, cu umor şi nedisimulată ironie neîndurătoare, exprimându-şi în mod evident, într-un hohot uriaş, toată disperarea. Criticul Oskar Schindler spunea că „puterea este atunci când ai toate motivele să ucizi şi nu o faci”. ”

Distribuția

În traducerea lui Zeno Fodor, piesa ăi are în distribuție pe Horațiu Mălăele, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Marian Politic. Muzica: Nicu Alifantis; Producător: Zoe Bălan și Ruxandra Țuchel. Regia artistică: Mircea Cornișteanu 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră