Teatrul, arta, România și Germania au pierdut o stea. Valentin Plătăreanu, fondatorul școlii de teatru germane Schauspielschule Charlottenburg, actor, regizor și fost director adjunct al Teatrului Național din București, a plecat spre alte galaxii, anunță Deutsche Welle.
În anii ’80, un foarte talentat actor român - Valentin Plătăreanu - alegea să părăsească România.
În 1983, actorul împreună cu soţia şi cu fetiţa lor, Alexandra, în vârstă de 4 ani, părăseau România. Valentin Plătăreanu a luat atunci o decizie care avea să le schimbe total viaţa.
Au plecat la Berlin, de fapt cu intenţia de a ajunge în Canada, dar în acel an se depăşise cota de imigrare, aşa că au cerut azil politic şi au rămas în Germania.
Destinul a făcut ca fiica să fie mai celebră decât tatăl, dar tot ceea ce ştie a învăţat de la el, de la Valentin Plătăreanu, care a jucat până în 1983 pe scena Teatrului de Comedie şi pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti.
În 2004, rolul secretarei lui Hitler, Trudle Junge, din filmul "Căderea" îi aducea Alexandrei – mai precis Alexandra Maria Lara, recunoaşterea pe plan internaţional. La acea vreme, puţină lume din România ştia că ea este fiica îndrăgitului actor Valentin Plătăreanu.
Alexandra a cucerit destul de repede şi Hollywoodul, ajungând să lucreze cu regizori de calibru: Francis Coppola, Spike Lee, Quentin Tarantino. Soțul ei este actorul britanic Sam Riley (cunoscut în principal pentru crearea personajului principal Ian Curtis din filmul biografic ”Control”).
Plecarea familiei Plătăreanu din România nu a fost lipsită de regrete.
”Am regretat scena şi publicul românesc. Dorul ăsta de teatru!", declara Valentin Plătăreanu într-un interviu acordat cotidianului Jurnalul Național, în 2008.
"Am jucat prea puţin. Şi teatrul a fost visul vieţii mele. După aceea s-a rupt. Am predat actorie la Berlin, am făcut film, dar în limba germană. Dorinţa mea a fost să joc în limba ţării mele, limba pe care o iubesc şi am vrut s-o slujesc", mai spunea acesta.
"Am plecat exact când mă aflam într-un moment culminant al carierei mele, fiindcă eram director adjunct la Teatrul National, lângă Radu Beligan, care era şi este o mare personalitate. A fost o hotărâre grea! Dar în acea perioadă totul era absurd... chiar şi în conducerea unui teatru. Se întâmplau tot felul de lucruri tragicomice: ne confruntam cu normele de cenzură, cu o serie de restricţii pentru materiale. Nu existau cherestea şi hârtie de demachiat pentru actori... ne loveam de birocraţie la orice pas în ceea ce privea repertoriul. Stăteam ore-n şir la discuţii cu oameni fără nici un fel de pregătire în domeniu, ca să stabilim dacă e corect un cuvânt sau altul din texte. În turnee nu puteam să lucrăm, pentru că veneau muncitorii de scenă la mine şi se plângeau: «Domnule Valentin, nu putem să cumpărăm pâine, că n-avem buletin de localitate». Pentru cei care iubeam teatrul şi colegii, era din ce în ce mai greu de suportat. Nu mai vorbesc despre cenuşiul din jur, despre frigul din teatre iarna, când publicul spectator rămânea îmbrăcat cu paltoanele. Aş fi făcut-o în continuare, pentru că iubeam teatrul, dar pentru Alexandra ne-am dorit o altă viaţă".
Valentin Plătăreanu a realizat că vrea să devină actor când l-a văzut pe Laurence Olivier în "Hamlet".
"Deşi în anul acela eram la Liceul Mihai Viteazul şi aveam excelent pe toată linia, puteam să intru la orice facultate fără să dau examenul de admitere, dar am vrut la teatru. Am auzit colegi care ziceau că n-au intrat la Construcţii sau la Medicină, au încercat la Institutul de Teatru şi întâmplător au şi reuşit, dar nu cred în actorii care au o asemenea biografie. La mine a fost o mare dragoste, de când am jucat primul rol, pe la 15 ani. Eram în liceu şi profesorul de franceză mi-a dat să-l joc pe Caţavencu", spunea maestrul.
Oficial a debutat în teatru mai târziu, la vârsta de 22 de ani, cu rolul Henry Higgins, în "Pygmalion", de Bernard Shaw. Rolul preferat? Serghei din "Platonov" de Cehov.
Îndrăgitul actor nu a avut ocazia să-l cunoască personal pe idolul său, Laurence Olivier, însă l-a strâns în braţe pe Sir Anthony Hopkins, care a jucat cu Alexandra în "The City of Your Final Destination" (2007).
În 1990, maestrul Plătăreanu a instaurat şcoala de teatru Schauspielschule Charlottenburg la Berlin, unde a pregătit câteva generaţii de actori. Aceasta este considerată cea mai bună şcoală de actorie privată din Germania.
Valentin Plătăreanu a revenit pentru scurt timp în ţară imediat după Revoluţie. Şi-a îmbrăţişat familia, colegii, prietenii. Şi-au amintit de vremurile bune, când Teatrul de Comedie era vedetă în lume şi făcea furori de la Tel Aviv până la Stockholm, de la Malmö la Paris, se mai arată în articolul din Jurnalul Național.
În 2005, regizorul Didi Danquart turna în România filmul "Offset", cu Valentin Plătăreanu şi cu Alexandra în rolurile principale. Pentru actor a fost o experienţă unică să joace alături de fiica sa adorată în limba română, potrivit sursei citate.