18.000 de euro pentru a sta întins în pat timp de 60 de zile

28 Mai 2023
18.000 de euro pentru a sta întins în pat timp de 60 de zile

Experimentul își propune să recreeze absența gravitației și astfel să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale astronauților în timpul misiunilor lor.  Clinica spațială din Toulouse (Haute-Garonne), experimentează aceste zboruri lungi pe doisprezece voluntari bărbați, scrie France3.

Timp de două luni nu vor părăsi poziția culcat. Acești doisprezece bărbați voluntari vor mânca, vor face duș, își vor face nevoile, la orizontală. Obiectivul: completarea rezultatelor științifice în vederea unor zboruri lungi în spațiu. Rezultatele vor alimenta, de asemenea, studiile despre stilul de viață sedentar.

„Pe tine poate să te doară capul, dar pe mine, mai ales spatele” , explică Cyprien, unul dintre participanții la experiment. O sută de oameni îi urmăresc zilnic. 

Teste care vor fi folosite pentru astronauți

Pe parcursul experimentului, candidații vor trebui să treacă prin anumite teste. Când nu există gravitație, există efecte secundare asupra corpului uman. Cu acest experiment de odihnă la pat, vom putea analiza și îmbunătăți condițiile de viață ale astronauților, spun medicii.

Participanții sunt ținuți într-un pat, cu un unghi de șase grade, picioarele puțin deasupra capului, poziție care corespunde cu ceea ce experimentează corpul unui astronaut într-o situație de microgravitație.

Au fost selectați în funcție de forma lor fizică foarte particulară. Aplicațiile au fost deschise bărbaților, nefumători cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, în perfectă sănătate, cu un indice de masă corporală între 20 și 27 kg/m2, măsurând între 1m58 și 1m90 și neavând alergii sau restricții alimentare.

Au fost primite 3000 de cereri. Candidații vor primi 18.000 de euro, această sumă urmând să fie plătită pe o perioadă de 4 ani, la rata de 4.500 de euro pe an. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră