Potrivit cercetătorilor, acest semn de punctuaţie destul de anodin ar fi interpretat drept o lipsă de sinceritate mai ales de câtre tineri, atunci când este văzut într-un mesaj pe telefonul mobil, scriu Washington Post, Slate şi lexpress.fr.
Cercetătorii au cerut unui număr de 126 de studenţi să spună că răspuns are aerul mai sincer între „Da” şi „Da.”, cu punct, adică.
Cei mai mulţi au ales prima variantă.
Cercetătorii au prezentat mai multe mesaje tip SMS participanţulor, cum ar fi, de exemplu, „Dave mi-a dat două bilete. Vrei să vii?”, cu mai multe variante de răspuns; „da”, „mda” sau „OK”, cu sau fără punct. De fiecare dată când lipsea punctul, studenţii au considerat că răspunsul are un aer mai sincer! De notat însă ceva interesant. Aceeaşi lipsă de sinceritate nu era percepută de studenţi şi în cazul în care li se arătau aceleaşi conversaţii, dar în conversaţii scrise pe hârtie, de mână.
Potrivit profesorului Celia Klin şi colegilor săi, aceste rezultate arată faptul că punctul nu mai este o manieră normală de încheiere a unei fraze, ci un marcăr special de expresivitate. Cercetătorii au mai studiat şi folosirea semnului de exclamaţie în SMS-uri.
Potrivit primelor rezultate – încă nedate publicităţii – acest semn de punctuaţie ar da o mai mare aparenţă de sinceritate mesajelor.
Rezultatele vizează deocamdată eşantionul studiat, de studenţi americani, dar ar putea fi extinse şi la alte categorii. Tinerii americani, oricum, nu utilizează punctul în conversaţiile prin SMS decât în proporţie de 39%.