O staţie spaţială chineză se va prăbuşi pe Terra. Problema e că nu se ştie unde

19 Mar 2018
O staţie spaţială chineză se va prăbuşi pe Terra. Problema e că nu se ştie unde Galerie foto (2)

Staţia spaţială Tiangong-1, lansată în 2011, va reveni în curând în atmosferă. Potrivit traiectoriei sale, fragmente din staţie ar putea ajunge în zona Corsicii sau a Coastei de Azur, scrie leparisien.fr.

Chiar dacă riscul de a fi lovit de ceva căzut din spaţiu este de 10 milioane de ori mai mic decât acela de a fi lovit de un fulger, toţi ochii vor fi îndreptaţi spre cer între 29 martie şi 6 aprilie, mai scrie sursa citată.

În această perioadă, staţia spaţială Tiangong-1 ar urma să revină pe Pământ, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). 

Problema este că aceia care au lansat-o pe orbită, chinezii, adică, au pierdut controlul asupra staţiei, care acum navighează pe orbită la circa 250 de kilometri altitudine. Intrarea sa în atmosferă este inevitabilă, prin urmare.

De obicei, atunci când un satelit ajunge la sfârşitul duratei sale de funcţionare, administratorii lui îl plasează pe o traiectorie mai înaltă - denumită "orbită de rebut" - sau, în mod contrar, îl fac să reintre în atmosferă pentru a se dezintegra în aer în timpul coborârii sale spre sol. Sateliţii care riscă să nu fie distruşi în întregime de frecarea cu aerul la reintrarea în atmosferă sunt direcţionaţi spre zone maritime, unde pericolul pentru oameni este extrem de scăzut.

Însă în cazul lui Tiangong-1, primul modul al unei viitoare staţii spaţiale chineze, nu se aplică niciunul dintre scenariile prezentate mai sus: începând din 2016, comunicaţiile cu acest modul spaţial sunt întrerupte, iar specialiştii chinezi au pierdut controlul asupra lui. 

În timpul căderii, staţia de 8,5 tone şi 10 metri lungine se va dezintegra parţial, dar riscul ca bucăţi din ea să cadă pe Pământ este real.

Potrivit ESA, prăbuşirea ar putea avea loc într-o bandă largă, care include Australia, India, Africa, SUA, dar şi Franţa, regiunea Corsicii, Perpignan, Toulon sau Lourdes. Începând cu 26 martie, toate observatoarele astronomice vor fi plasate în alertă. Traiectoria şi zona de impact vor fi cunoscute doar cu câteva ore înainte.

Oricum, deja este posibil să urmăriţi traiectoria staţiei spaţiale chineze practic în direct, AICI

Cu toate acestea, nu există motive de panică. Potrivit unei evaluări făcute de specialiştii de la NASA - care vizează sateliţii americani -, există o şansă din 3.200 ca un om (din cei 7 miliarde de pe Terra) să fie lovit de un deşeu spaţial. Altfel spus, riscul este infim, întrucât, printre altele, planeta noastră este acoperită pentru mai mult de două treimi de oceane şi pentru că zonele aflate peste nivelul mării sunt departe de a fi toate locuite.a

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră