Primul premier nipon care face o vizită oficială la Bucureşti. De ce vine Shinzo Abe în România

15 Ian 2018
Primul premier nipon care face o vizită oficială la Bucureşti. De ce vine Shinzo Abe în România

O ştire interesantă, la început de 2018, venea din Japonia. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat că va efectua vizite în mai multe ţări din Europa de Sud-Est. Printre țările vizitate se numără România, Bulgaria, Serbia şi ţările baltice: Estonia, Letonia şi Lituania. Aceasta va fi prima deplasare efectuată în aceste state de un premier japonez.

Shinzo Abe vine la Bucureşti  însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze şi va avea o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia vor fi discutate aspecte ce țin de stadiul și perspectivele relațiilor la nivel politic, economic și al securității dintre cele două state. Vizita lui Shinzo Abe coincide cu împlinirea a 5 ani de la convenirea Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia. Nu este de altfel prima întrevedere pe care o au cei doi oficiali, scrie rfi.ro.

În turneul euopean, el încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, şi încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China stabileşte rapid contacte.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul japonez Shinzo Abe au mai avut un dialog bilateral, la Adunarea Generală a ONU din 2015. Atunci, şeful statului român a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment“, arată caleaeuropeană.ro.

Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi va merge cu premierul japonez în toate cele şase ţări, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi în Bulgaria. În România, dar şi în Bulgaria şi în Serbia, se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT, specializat în servicii de telecomunicaţii. „Cele trei ţări baltice sunt centre logistice“, a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei Uniuni Sovietice. În schimb, „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată“, a adăugat el, referindu-se la Bulgaria, România şi Serbia.

Cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei este şi premierul japonez care efectuează prima vizită în România de la Marea Unire, scrie rfi.ro.

Abe este cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, aflându-se la cel de-al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie BBC.

Măsurile fiscale, poreclite „Abenomics”  au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare. Sub mandatul său, nivelul de şomaj a devenit cel mai mic din ultimele decenii, totuşi încă nu au crescut şi salariile odată cu creşterea exporturilor.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră