Încingere globală. Trump nu s-a lăsat: a anunţat ieşirea SUA din Acordul de la Paris privind clima

02 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Încingere globală. Trump nu s-a lăsat: a anunţat ieşirea SUA din Acordul de la Paris privind clima

Zilele trecute, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, lansa un apel către Omenire: este vital ca lumea să se unească pentru a răspunde ameninţării schimbărilor climatice! Este prima luare de poziție pe subiect, de când Gutteres a preluat portofoliul la Națiunile Unite. Şi nu întâmplător acum. Căci lumea întreagă trăia în incertitudine privind posibila retragere de către Administrația Trump a Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris. 

Trump promisese încă din timpul campaniei electorale să retragă Statele Unite din acest acord vizând să limiteze creșterea temperaturii medii globale, în numele apărării locurilor de muncă ale cetățenilor americani, iritând în special liderii europeni.

Ei bine, președintele american s-a ţinut de cuvânt şi a anunțat, joi, de la Casa Albă, ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, în numele sloganului "Mai întâi America", scriu agențiile internaționale de presă.

El a adăugat că dorește ca "nimic să nu se poată opune" acțiunilor sale de a redresa economia americană.

Donald Trump a mai afirmat că Acordul de la Paris este în dezavantajul Statelor Unite, dar este dispus să negocieze un nou acord asupra schimbărilor climatice "în termeni echitabili pentru Statele Unite".

Potrivit președintelui american, acordul actual nu este destul de dur cu China și India.

Discursul secretarului general al ONU a țintit direct Administrația de la Washington, dar apelul general făcut de Antonio Gutteres a vizat în mare măsură și societatea civilă. 

Chiar dacă Guvernul decide să rupă Acordul de la Paris, e important ca societatea americană în ansamblu, orașe, regiuni, companii, să rămână implicate în combaterea schimbărilor climatice, a spus Gutteres, care s-a referit și la diferențele de abordare din alte părți ale lumii.

"Oamenii ar trebui să se gândească la nepoții lor atunci când votează. Un lucru e clar: guvernele pierd putere. De aici apar și reflexele autoritariste, în tot mai multe țări. Societățile civile sunt în plină emergență și de asta sunt reprimate. Cred că este foarte important ca oamenii de rând să-și susțină punctul de vedere, să se implice. 

Schimbările climatice sunt de netăgăduit. Iar acțiunile de combatere nu mai pot fi oprite. Mesajul este simplu: trenul sustenabilității a plecat din gară. Veniți la bord sau rămâneți în urmă", a mai spus Gutteres.

Autoritățile din New York și California au anunțat deja că vor implementa măsuri de combatere a efectelor încălzirii globale, cu sau fără sprijin de la Washington. 

UPDATE: ANUNŢUL ROMÂNIEI

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a depus instrumentul de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în prezența secretarului general adjunct pentru Afaceri Juridice al ONU, Miguel de Serpa Soares, informează MAE într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 5 octombrie 2016 și va deveni operațional după 2020.

Conform sursei citate, în cadrul ceremoniei, șeful diplomației române a arătat că formularea și implementarea concertată a strategiilor privind dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, la nivel național, corespund angajamentului României ca stat membru UE și ONU, precum și obiectivului nostru de a contribui activ la implementarea mecanismelor Acordului.

UPDATE

Președintele american Donald Trump a vorbit joi cu mai mulți lideri ai lumii pentru "a le explica personal" decizia sa de a se retrage din acordul de la Paris privind schimbarea climatică, a informat Casa Albă, transmite agenţia de presă spaniolă EFE, preluată de agerpres.ro.

Trump a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu președintele francez Emmanuel Macron, cu șefa executivului britanic Theresa May și cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau. Trump și-a exprimat recunoștința față de cei patru lideri "pentru că au purtat discuții oneste pe această temă în timpul primelor luni ale mandatului" președintelui american la Casa Albă.

UPDATE

Ieșirea din acordul de la Paris privind schimbările climatice este "o greșeală istorică", a declarat joi Hillary Clinton, fosta contracandidată democrată a republicanului Donald Trump la președinția SUA, informează agenţia de presă germană DPA, preluată de agerpres.ro.

UPDATE

Comunitatea internaţională a reacţionat imediat după anunţul preşedintelui american, Donald Trump, de retragere a Statelor Unite din acordul privind schimbările climatice. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a adresat în engleză americanilor, pe care i-a îndemnat "să redea măreţia planetei noastre" ("Make our planet great again"), parafrazând sloganul lui Trump din campania electorală.

Într-o declaraţie făcută de la Palatul Elysée mai întâi în franceză apoi în engleză, într-o versiune uşor diferită, şeful statului francez a afirmat că "împărtăşim cu toţii aceeaşi responsabilitate" pentru planetă. 

Emmanuel Macron: "Respect această decizie, dar cred că este o greşeală, atât pentru SUA, cât şi pentru întreagă planetă", scrie stiri.tvr.ro.

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că regretă ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris şi a lansat un apel pentru continuarea politicilor în acest domeniu. 

Anterior, mai mulţi miniştri social-democraţi din cabinetul de la Berlin, printre care şeful diplomaţiei, Sigmar Gabriel, au estimat că decizia lui Donald Trump va dăuna lumii întregi. 

Într-o discuţie telefonică, premierul Canadei, Justin Trudeau, i-a spus liderului de la Casa Albă că este decepţionat de hotărârea Washingtonului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră