O nouă premieră la Măgurele. Laserul a ajuns la puterea de 10 petawați pe toată lungimea echipamentului

19 Aug 2020 | scris de A.V.
O nouă premieră la Măgurele. Laserul a ajuns la puterea de 10 petawați pe toată lungimea echipamentului

Moment istoric pentru cercetare înregistrat astăzi la Măgurele, unde întreg sistemul de laseri a atins puterea de 10 petawați, pentru care a fost proiectat. Este al doilea moment ca importanță de la punerea în funcțiune a laserilor, după ce în primăvară sistemul a atins pe parcurs această putere.


Cercetătorii de la ELI-NP au testat astăzi tot echipamentul montat la Măgurele, iar laserul a ajuns la puterea de 10 petawați, adică 10% din puterea soarelui, pe toată lungimea echipamentului, ceea ce înseamnă că toată componentele laserului sunt funcționale. În primăvară, testarea a fost făcut cu doar o parte din echipament. Mai departe, urmează faza de experiment folosind toată puterea laserului, a explicat pentru Edupedu.ro, Directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir.

„Sunt trei etape: prima a fost etapa în care am testat echipamentul și am văzut că este capabil să furnizeze puterea, lucru s-a dovedit în primăvara anului trecut, a doua etapă este să aduci acest fascicul printr-un sistem de oglinzi până la partea finală a echipamentului și asta s-a făcut astăzi, iar a treia etapă este cea experimentală. Practic, astăzi s-a demonstrat că puterea de 10 petawați trece prin tot sistemul, care a funcționat perfect. Partea experimentală care va utiliza 10 petawați va avea loc probabil la începutul anului viitor”, a declarat Nicolae Zamfir.

Amintim că Zamfir a fost demis vineri seară de ministrul Monica Anisie din funcția de director al Institutului de Fizica Nucleară (institut care implementează ELI-NP, fiind instituția cu personalitate juridică), rămânând directorul ELI-NP.

Sursă foto: Daniel Funeriu/Facebook Articol preluat de la edupedu.ro

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră