Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din Europa, a fost testat ieri cu succes la capacitatea de 3 petawaţi, care este o putere intermediară, relatează Radio România Actualităţi (RRA).
Sistemul de la Măgurele va ajuta medicina şi industria farmaceutică. Cu ajutorul unor tehnologii noi, boli precum cele oncologice sau cardiovasculare ar putea fi tratate mai eficient şi mai puţin invaziv.
În prima parte a anului viitor, laserul va fi supus la probe pentru puteri mult mai mari.
Oamenii de ştiinţă vor realiza experimente la puteri inferioare faţă de cea la care va funcţiona întreg ansamblul începând din 2019 – a precizat, la RRA, directorul general al Institutului Naţional de Fizică, Nicolae Victor Zamfir.
Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.
În momentul în care va deveni operaţional, Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics va fi cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Acesta va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.
Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale.
Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.
Infrastructura ELI-NP se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 33.000 m2 cu clădiri de înaltă calitate şi eficiente din punct de vedere energetic.