O lucrare științifică publicată de cercetători de la Harvard afirmă că am putea coabita pe Pământ cu o civilizație necunoscută, avansată tehnologic

11 Iun 2024
O lucrare științifică publicată de cercetători de la Harvard afirmă că am putea coabita pe Pământ cu o civilizație necunoscută, avansată tehnologic

Ce-ar fi dacă... am coabita aici, pe Pământ, cu o civilizație necunoscută, avansată din punct de vedere tehnologic, care s-ar ascunde de noi, adăpostindu-se în baze subterane și, posibil, ieșind la suprafață cu OZN-uri sau camuflată sub aparența unor oameni obișnuiți?

Ideea pare o teorie a conspirației, dar este vorba de o ipoteză abordată în cadrul unei noi lucrări științifice pe care a publicat-o o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard și Montana Technological University, și care va stârni numeroase controverse în comunitatea științifică! 

În lucrarea citată, cercetătorii speculează că observațiile ”Fenomenelor Anormale Neidentificate” (Unidentified Anomalous Phenomena - UAP -, noua denumire a OZN-urilor - N.R.) practic, ”pot reflecta activitatea unor ființe inteligente, care se ascund în mod discret aici, pe Pământ (de exemplu, subteran), și/sau în împrejurimile sale apropiate (de exemplu, Luna), și/sau chiar 'printre noi' (de exemplu, trecând drept oameni).”

Da! Chiar dacă e greu de crezut aceste este un citat direct din lucrarea științifică menționată!

Cercetătorii recunosc că ideea lor despre o civilizație ”cripto-terestră” ascunsă este o ipoteză extrem de exotică și care „probabil urmează să fie privită cu scepticism de majoritatea oamenilor de știință.”

Cu toate acestea, argumentează ei, teoria ”merită o considerare autentică într-un spirit de umilință epistemică și deschidere către cunoaștere”,

Interesul pentru observațiile inexplicabile ale OZN-urilor de către personalul militar a crescut considerabil în ultimul deceniu.

Atenția în legătură cu acest fenomen a atins un apogeu anul trecut, când fostul ofițer de informații al Forțelor Aeriene și avertizor de integritate David Grusch, într-o depoziție dată în fața unei comisii a Congresului, a susținut că SUA a recuperat deja nave spațiale extraterestre, ca parte a unui program de recuperare a OZN-urilor care durează de zeci de ani.

Chiar și NASA și-a deschis pentru cercetători dosare secrete privind apariția unor obiecte misterioase, de mare viteză, care au fost observate de piloți militari de-a lungul anilor.

Dar, după mai multe rapoarte ale Pentagonului, încă nu am găsit nicio dovadă a vieții extraterestre.

Aceasta nu i-a descurajat pe cercetătorii de la Harvard! În lucrare, formulează o serie de explicații ale acestor fenomene, fiecare dintre ele mai extravagantă decât cealaltă.

Prima ipoteză face referire la ”o reminiscență” a unei civilizații umane antice, extrem de avansată, ai cărei urmași încă se află printre noi, observându-ne.

Cea de-a doua este că o altă specie inteligentă a evoluat independent de oameni în trecutul îndepărtat, posibil din „dinozauri inteligenți,” și acum își ascunde prezența de noi.

A treia este că o civilizație care a ajuns pe Pământ de pe o altă planetă sau ca urmare a unei călătorii în timp, se ascunde în interiorul Terrei. 

Și cea de-a patra — pentru care toată lumea este invitată să încerce să păstreze pe cât posibil o mină serioasă -  este că acești locuitori necunoscuți ai Pământului sunt „mai puțin tehnologici, dar magici”, cercetătorii denumindu-i ”îngeri-pământeni”,

Observațiile de OZN-uri de „nave și alte fenomene (de exemplu, 'sfere') care par să intre/iasă din posibile puncte de acces subterane, cum ar fi vulcanii,” scriu ei, ar putea fi dovada că aceste cripto-terestre nu sunt atrase de aceste locuri, ci de fapt locuiesc în baze subterane sau subacvatice.

Lucrarea ține să-l mai citeze și pe fostul reprezentant al Camerei Reprezentanților, Mike Gallagher, care, în urma mărturiei lui Grusch, a sugerat că o explicație pentru observațiile fenomenelor OZN ar putea fi ”o civilizație antică care s-a ascuns aici, tot acest timp, și care se arată brusc acum”.

Cercetătorii nu s-au oprit în acest punct, sugerând chiar că reprezentanții acestei civilizații cripto-terestre pot lua forme diferite, de primate non-umane sau chiar reptile.

Dincolo de faptul că bazele acestei civilizații se află adânc sub scoarța terestră, cercetătorii speculează că această specie misterioasă ar putea să fie prezentă chiar pe Lună sau să stăpânească o modalitate prin care să se poată amesteca printre oameni - o teorie populară care a inspirat nenumărate lucrări de science fiction.

O altă explicație, prezentată în lucrare de Avi Loeb, astrofizician la Harvard, sugerează că alte civilizații antice, care ar fi putut trăi pe ”planete precum Marte sau Pământ,” dar la „un miliard de ani distanță și, prin urmare, nu erau conștiente una de cealaltă.”

Desigur, toate ipotezele prezentate de oamenii de știință sunt „fanteziste,” lucru pe care îl admit și ei, și trebuie să fie privite cu mult scepticism.

”Le-am luat în considerare deoarece unele aspecte ale UAP sunt suficient de ciudate încât par să necesite explicații neconvenționale,” se arată în lucrare.

”Sperăm că această lucrare a demonstrat că ar trebui totuși să fie avută în vedere, pe măsură ce încercăm să înțelegem misterul empiric în desfășurare al UAP,” concluzionează cercetătorii.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră