La doar 27 de ani, o româncă a ajuns profesoară de roboți la una dintre universitățile renumite din lume

25 Apr 2018 | scris de Istvan Deak
La doar 27 de ani, o româncă a ajuns profesoară de roboți la una dintre universitățile renumite din lume Galerie foto (2)

De regulă un robot execută doar ceea ce a fost programat să facă. El nu reacționează la eventuale deranjamente ale mediului său înconjurător, nici la eventuale devieri de la sarcinile sale, iar acest lucru poate deveni o problemă.

De asta se ocupă Anca Drăgan, o tânără româncă motivată să îi facă pe roboți să devină parte integrantă din mediul nostru. În laboratorul ei, roboții nu acționează izolat, ci își împart mediul înconjurător cu oamenii și își coordonează reciproc acțiunile.

“Lucrăm la dezvoltarea de mașini inteligente care să împartă strada cu șoferi și pietoni umani. Dezvoltăm roboti care să lucreze împreună cu noi acasă și roboți mobili care să navigheze în jurul nostru”, a declarat românca, pentru it-daily.net.

Cheia succesului este dezoltarea capacității de comunicare, astfel încât sa fie evitate orice fel de conflicte între om și robot.

“Conflictele apar atunci când există o deficiență de transparență legată de intențiile reciproce”, adaugă ea. În laboratorul ei, roboții sunt proiectați nu doar să își exprime mai bine intențiile și capacitățile, dar să şi arate competențe umane copiate după comportamentul uman.

Inovația în materie de programare va permite robotului nu doar să îndeplinească o sarcină exactă, ci să recunoască singur ce așteptări au oamenii de la el, fără ca acestea să fie formulate anterior.

Anca Drăgan s-a născut în Brăila și a studiat între 2006-2009 Computer Science la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania. “Atunci nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge să fac cercetare la una dintre cele mai bune universități din lume. Anii petrecuți la Universitatea Jacobs m-au ajutat, la fel și profesorii minunați, care au creat fundamentul viitoarei mele cariere. Aici am întâlnit prieteni pentru o viaţă, care au devenit ca o familie pentru mine”, mărturiseşte ea.

Unul dintre mentorii Ancăi este tot o româncă: Aurora Simionescu, astrofizician, care a ajuns profesor la Agenția Aerospațială din Japonia, cunoscută sub denumirea de Japan Aerospace Exploration Agency.”Ea mi-a dovedit că totul este posibil, iar Universitatea Jacobs este un punct de pornire extraordinar”.

După absolvirea facultății, Anca Drăgan a ajuns în SUA la Universitatea Carnegy Mellon din Pennsylvania. La doar 27 de ani a fost promovată profesoară la Universitatea Berkeley, unde predă Electrical Engineering și Cumputer Sciences.

Distinsă cu numeroase premii în domeniul cercetării, Anca Drăgan a devenit între timp model pentru multe femei tinere.

Ele lipsesc cu desăvârșire într-un domeniu dominat de bărbați. Ea solicită mai multă susținere pentru acestea.

Tocmai de aceea a creat la Berkeley seminarii exclusive pentru femei, în care încearcă să le fascineze cu informații inovatoare despre Inteligență Artificială, Algoritmi și Matematică. Însă programul ei nu este limitat doar la asta. Anca Drăgan cooperează și cu școli din regiune, în care încearcă să familiarize tinerii indiferent de gen cu această temă.

„Robotica nu își propune să construiacă următorul Terminator, ci să construiască unelte care să ajute omul. De aceea, este inadmisibil ca dezvoltatorii acestor unelte să provină dintr-un grup infim al populației cu o experiență limitată. Diversitatea, egalitatea de gen, rasa, substratul și opiniile sunt la fel de importante pentru succesul în această activitate. Avem nevoie de perspective diferite“, a încheiat românca.

Ascensiunea unor oameni valoroși precum Anca Drăgan sau Aurora Simionescu nu este tocmai întâmplătoare. Într-un raport dat publicității anul trecut de Institul European pentru Egalitate de Gen (EIGE), România ocupă primul loc în UE la cele mai multe absolvente de facultăți de științe din UE, dar și cele mai puține angajate în domeniu.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră