După 43 de ani, încă un român ar putea fi trimis în misiune în spațiul cosmic, prin intermediul SpaceX

10 Iun 2024
După 43 de ani, încă un român ar putea fi trimis în misiune în spațiul cosmic, prin intermediul SpaceX

Pe 14 mai 1981, România trimitea primul cosmonaut în spațiu, devenind cea de-a 11-a țară din lume care reușea această performanță.

Dumitru Prunariu devenea astfel primul român care a zburat în spațiu și al 103-lea locuitor al planetei care reușea această performanță.

La peste 43 de ani distanță, Pavel Popescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunță că în scurt timp am putea avea un al doilea astronaut român, care să se alăture lui Dumitru Prunariu.

"Eram la Barcelona, acum câteva luni, şi trei dintre directorii de top ai SpaceX m-au întrebat ce mai face colegul meu, Octavian Lupu.

Mi s-a părut puţin ciudat să aud liderul unei companii ca SpaceX vorbind despre un funcţionar public din România. Eu petrec în medie două - trei ore pe săptămână cu domnul Lupu şi discutăm despre cum România va juca un rol important în regiune, în explorarea spaţiului.

Şi nu e o glumă... Acum două săptămâni, directorul Space Humanflights de la SpaceX, Michael Altehofen, a stat două ore într-un "call" cu noi, spunându-ne că în mai puţin de şase luni, dacă luăm această decizie la nivel naţional, România poate trimite cu SpaceX un român în spaţiu, după 50 de ani.

Astăzi, ANCOM este o instituţie care, printr-un proiect desfăşurat tot cu SpaceX, printr-un proiect de colaborare, a pus România pe harta lumii ca fiind singura ţară din lume care are un astfel de parteneriat cu o asemenea companie.

Un parteneriat care va duce la nişte rezultate şi nişte schimbări majore în tot ceea ce înseamnă politica de comunicaţii în spaţiu, la nivel global. Vă spun aceste lucruri pentru că am certitudinea de 100% că nimănui de aici, din mediul privat românesc, nu i-a trecut asta prin cap. Lucrurile astea nu prea se cunosc", a afirmat Popescu, potrivit Agerpres.

Pavel Popescu nu a precizat ce costuri implică trimiterea unui nou cosmonaut român într-o misiune în spațiul cosmic, prin intermediul SpaceX.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră