Descoperire arheologică. Vestigii milenare, găsite în Neamț

28 Aug 2020 | scris de A.V.
Descoperire arheologică. Vestigii milenare, găsite în Neamț Galerie foto (2)

Vestigii milenare, scoase la lumină în județul Neamț. Arheologii au descoperit artefacte cu o vechime de peste 6000 de ani, care confirmă prezența în zona subcarpatică a reprezentanților "civilizației Cucuteni", relatează stiri.tvr.ro.

Situl, cunoscut de la începutul anilor 2000, este amplasat în zona a ceea ce experții consideră, celei mai vechi mine de sare din lume.

La marginea unui lan de porumb din localitatea Topolița, la doar câțiva kilometriu de Târgu Neamț, se află unul dintre cele mai importante situri arheologice din ultimii 30 de ani.

Chiar dacă șantierul a început în urmă cu 20 de ani, săpăturile de amploare au fost declanșate recent, cu ajutorul unei echipe din Germania. Iar suprizele nu au întârziat. Arheologii au scos la lumina câteva artefacte foarte valoroase.

Piesele descoperite se încadrează în ceea ce specialiștii numesc " Cultura Neolitică Cucuteni".

Sãpãturile din această vară au permis descoperirea unei locuințe cu o vechime de aproximativ 6500 de ani.

Ruinele din lut ars indică existența unei construcții de formă dreptunghiulară, cu o suprafață de aproximativ 16 mp. Remarcabil este faptul că în perimetrul locuinței au fost descoperite mai multe obiecte specifice perioadei, dintre care cele mai interesante sunt statuetele de lut ars, înfățișând personaje feminine care reprezintă divinități preistorice.

Situl atestă, încă odată, că zona a fost intens populată.

Vestigiile Culturii Cucuteni sunt concentrate în jurul exploatărilor de sare, unele dintre ele active și acum, după 8000 de ani.

Arheologul Vasile Diaconu a declarat, pentru Agepres, că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, obiectele fiind interpretate de specialişti ca având un rol religios.

"Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii", a spus Vasile Diaconu.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră