Premieră la Facultatea de Medicină Veterinară din USAMV Cluj. Mai multe mumii egiptene, aparținând Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei au fost scanate cu ajutorul unui computer tomograf. Ce informații speră să obțină cercetătorii?
O mumie umană întreagă, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână, dar și organe umane au fost scanate cu un computer tomograf al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj care poate scana pacienți de până la 200 de kilograme. Investigațiile au fost făcute în cadrul proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic”, la cererea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care deține colecția. Scanarea a avut loc în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor.
Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Pentru că este foarte fragilă, mumia umană a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Dar ce fel de informații se așteaptă să descopere istoricii, în urma scanării cu un tomograf a mumiilor?
Aceste analize pot lămuri întrebări precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile boli, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi, au precizat și reprezentanții MNIT. Mumiile de la muzeul clujean au ajuns la tomograf printr-un proiect sprijinit financiar de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei, în cadrul Programului RO-CULTURA, care are ca scop susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Potrivit MNIT, obiectivul principal al proiectului vizează punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia.
Printre obiectele de patrimoniu deținute, pe lângă mumia umană completă se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități.
”Aventura” mumiilor la tomograf și întreaga investigație științifică vor face parte dintr-un film documentar în care vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.
ARTICOL PRELUAT DE LA RFI ROMÂNIA