Cercetătorii de la Centrul Polar din Brazilia spun că nivelurile de poluare sunt mult mai mari în Chile şi sunt de părere că substanţa otrăvitoare a parcurs peste 6500 de kilometri la sud, către Antarctica. Cu toate astea, urmele de arsenic nu sunt suficente pentru a afecta întregul ecosistem al Antarcticii.
Geologul Franciele Schwanck a declarat că expunerea prelungită la arsenic poate cauza diferite forme de cancer și boli cronice, iar descoperirea făcută în Antarctica poate sugera faptul că nivelul concentrației de arsenic în Chile este mai ridicat.
În urmă cu 5 ani, oamenii de știință au găsit urme de uraniu într-o bucată de gheaţă studiată în Antarctica, iar specialiştii presupun că particulele au fost aduse de vânt din minele australiene în 1995.
După analizarea cantităţii minuscule de uraniu, cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea datează din anul 1995, an în care Australia şi-a mărit producţia de uraniu. Conform acestei teorii, uraniul a fost purtat de vânt până în partea de nord a Antarcticii, în Peninsula Detroit.