Albert Einstein avea concepţii rasiste şi xenofobe

15 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Albert Einstein avea concepţii rasiste şi xenofobe

Albert Einstein a scris un jurnal de călătorie în anii '20, iar recenta publicare a unor fragmente scoate la iveală lucruri neştiute despre acesta. Din jurnalele date publicităţii reiese că fizicianul teoretician avea concepţii rasiste şi xenofobe, scrie BBC News.

Scrise în perioada octombrie 1922 şi martie 1923, jurnalele documentează experienţele sale în Asia şi Orientul Mijlociu.

În acestea, Einstein face generalizări profunde şi negative, precum cele la adresa chinezilor pe care îi numeşte ''muncitori asidui, oameni murdari şi obtuzi", scrie sursa citată.

El a militat ulterior pentru drepturi civile în Statele Unite catalogând rasismul drept ''o boală a albilor".

Aceasta este prima dată când aceste jurnale au fost publicate într-un volum de sine stătător, în limba engleză, lansat de Princeton University Press sub titlul ''The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine, and Spain, 1922-1923''.

Einstein a călătorit din Spania până în Orientul Mijlociu trecând prin Sri Lanka, numită pe atunci Ceylon, şi a ajuns până în China şi Japonia.

Fizicianul a descris momentul când a acostat în Port Said din Egipt şi a întâlnit ''levantini de toate nuanţele... de parcă ar fi fost scuipaţi din iad'' care urcau pe nava sa pentru a-şi vinde bunurile.

De asemenea, el descrie timpul petrecut în Colombo din Ceylon (Sri Lanka) scriind despre oameni că ''trăiesc în pământ într-o mizerie şi o duhoare imensă şi fac sau au nevoie de puţine lucruri''.

Însă cele mai tăioase comentarii ale celebrului fizician se referă la chinezi. Potrivit unui articol publicat de The Guardian despre aceste jurnale, el descrie copiii chinezi ca fiind ''lipsiţi de spirit şi obtuzi'' şi spune că ''ar fi păcat ca aceşti chinezi să înlocuiască celelalte rase''.

În alte pagini, Einstein numeşte China ''o naţiune stranie, de tip turmă'', cu ''oameni mai degrabă roboţi'', apoi susţine că ''există o diferenţă foarte mică'' între bărbaţii şi femeile din China şi se întreabă în mod ironic de ce bărbaţii sunt ''incapabili să se ferească'' de atracţia feminină ''fatală''.

Teoria relativităţii a lui Einstein a schimbat maniera în care oamenii gândeau spaţiul şi timpul, dar aceste jurnale arată cum propriile opinii privind rasa s-au schimbat de-a lungul anilor, comentează BBC News.

Scrierile au fost nişte gânduri ale autorului, dar publicarea lor va deranja pe unii din America, unde militanţi încă îl celebrează pe Einstein drept una dintre voctile care au ajutat la punerea în lumină a segregării.

Celebru atât pentru mintea sa sclipitoare în domeniul ştiinţei cât şi pentru umanitarism, Albert Einstein, născut în Germania, a emigrat în Statele Unite în 1933, după ce venirea la putere a lui Adolf Hitler şi a Partidului Nazist, notează sursa citată. Fizicianul de origine evreiască a descris rasismul drept ''o boală a albilor'' într-un discurs din 1946 susţinut la Universitatea Lincoln din Pennsylvania.

''Cred că multe comentarii ne uimesc fiind destul de neplăcute... mai ales ceea ce spune despre chinezi. Acestea contrastează oarecum cu imaginea publică a marelui umanitarist. Citirea şi compararea lor cu declaraţiilor lui publice cred că este destul de şocantă. Sunt făcute mai degrabă cu garda jos, el nu a intenţionat ca acestea să fie publicate'', a declarat Ze'ev Rosenkranz, editor şef şi director asistent al proiectului ''Einstein Papers Project'' de la Institutul de de Tehnologie din California.

În introducerea sa, Rosenkranz notează că este important de aflat mai multe despre modul în care un simbol al umanismului precum Einstein - a cărui imagine a fost utilizată în cadrul unei campanii a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) cu sloganul ''Refugiatul nu vine doar cu o mână de lucruri personale în noua sa ţară. Einstein a fost un refugiat'' - poate fi autorul unor comentarii xenofobe despre oamenii pe care i-a întâlnit, scrie The Guardian.

CREDIT FOTO: pixabay.com

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră