Vaccinarea gratuită împotriva HPV, extinsă la fetele cu vârsta de până la 18 ani

03 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Vaccinarea gratuită împotriva HPV, extinsă la fetele cu vârsta de până la 18 ani

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă oficial la fetele cu vârsta până la 18 ani, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, aprobând astăzi un Ordin în acest sens.

Campania de vaccinare împotriva HPV se adresa, până acum, doar fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.

"Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit", a declarat ministrul Ioana Mihăilă, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Persoane eligibile

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro și publicate în februarie.

Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008.

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră