Imunitatea colectivă va fi probabil imposibil de realizat fără vaccinarea copiilor şi adolescenţilor. Este concluzia specialiștilor de la Societatea Germană pentru Imunologie (DGfI).
Varianta Delta a cotonavirusului, depistată inițial în India, complică mult situația pandemică. ''Această tulpină este mult mai contagioasă și îi afectează foarte mult pe adolescenţi şi copii'', a precizat vicepreședintele Societății Germane pentru Imunologie, Reinhold Foerster.
''Atât timp cât această categorie de vârstă nu este vaccinată în proporție satisfăcătoare, nu vom ajunge la o imunitate colectivă'', a subliniat oficialul, conform agenției dpa, citată de Agerpres.
Potrivit Institutului german Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, cel puţin 85% din populaţia cu vârsta între 12 şi 59 de ani şi 90% dintre cei cu vârsta de 60 de ani şi peste ar trebui să fie vaccinaţi împotriva variantei Delta.
"Dacă această rată de vaccinare ar fi atinsă la timp, un al patrulea val anunţat pentru toamna sau iarna viitoare ar fi puţin probabil'', afirmă experții institutului.
''De obicei, se presupune că va exista o imunitate colectivă atunci când între 60% şi 70% din populaţie este protejată împotriva agentului patogen. Dar aceasta presupune ca agentul patogen să nu se poată înmulţi la acele persoane fizice'', a declarat la rândul său vicepreședintele Societății Germane pentru Imunologie.
El subliniază, însă, că există o problemă diferită la Sars-Cov-2: oamenii pot transmite virusul, chiar dacă ei înşişi nu sunt bolnavi și nu prezintă simptome.