În lume, peste 100.000 de avorturi și decese ale unor nou-născuți ar putea fi evitate, datorită unui vaccin contra unei infecții curente la femeile însărcinate cu o bacterie, streptococul B, susțin mai multe studii publicate recent.
Riscul de infecție cu acest streptococ a fost mult timp subestimat, subliniază autorii, ale căror studii au apărut în revista medicală Clinical Infectious Diseases și, de asemenea, au fost prezentate la conferința anuală a American Society of Tropical Medicine and Hygiene de la Baltimore (Maryland), transmit Le Figaro și AFP.
În lume, peste 21 de milioane de femei însărcinate sunt purtătoare ale acestei bacterii, considerată mult timp inofensivă, susțin cercetători de la Facultatea de igiena și medicina tropicală de la Londra (LSHTM).
În prezent, se știe că acest streptococ este responsabil de septicemie și meningită cu potențial letal la nou-născut și că acest agent patogen este, de asemenea, o cauză majoră de avort. Din păcate, deocamdată nu există un vaccin contra acestui agent patogen, subliniază cercetătorii americani.
Această analiză arată, în premieră, că un vaccin cu un grad de eficiență de 80%, administrat la nivel global la peste 90% dintre femei ar putea duce la evitarea a 231.000 de cazuri de infecție (care nu sunt întotdeauna mortale) în cazul unor femei însărcinate și nou-născuți.
În mod natural, streptococul B este inofensiv și este prezent în aparatul digestiv. El devine patogen atunci când migrează spre alte organe, declanșând infecții benigne, cu două excepții: femeia însărcinată și fătul.
În prezent, singura modalitate de prevenire constă în administrarea de antibiotice în cazul femeilor în momentul nașterii pentru a reduce riscul asupra bebelușului. Astfel, sunt evitate 29.000 de cazuri anual, majoritatea în țările bogate. Această soluție ar putea fi dificilă în țările sărace, unde multe femei nasc la domiciliu. În plus, a da antibiotice la peste 21,7 milioane de femei ar putea contribui la apariția rezistenței microbiene.