Prognosticul pacienților afectați de glioblastom, o tumoră cerebrală care afectează astrocitele (dimensiuni mari, în formă de stea), celule ale sistemului nervos central, este extrem de rezervat. Rata medie de supraviețuire este sub 15 luni, cu toate soluțiile existente: intervenție chirurgicală, radioterapie în doze mari și/sau chimioterapie cu temozolomida.
Iată că o terapie cu un vaccin ar putea prelungi semnificativ viața acestor pacienți, potrivit rezultatelor promițătoare ale unui studiu preliminar, publicat în revista Clinical Cancers Research, potrivit Sciences et Avenir.
Cercetătorii de la Universitatea Duke Durham din Carolina de Nord, specializați în studierea tumorilor cerebrale, au recrutat 11 pacienți afectați de glioblastom, recent diagnosticați. Pe lângă tratamentul clasic cu temozolomida, acestor pacienți li s-a administrat cel puțin trei doze de vaccin contra citomegalovirus pp65, o dată pe lună.
Rezultatele indică faptul că, în cazul acestor pacienți, rata medie de supraviețuire fără evoluția bolii (adică durata după tratament, când boala nu s-a agravat) era de 25,3 luni și supraviețuirea globală medie, de 41,1 luni. Patru pacienți erau într-o stare staționară, fără progresie, cinci ani după diagnostic.
Cercetătorii au concluzionat că administrarea vaccinului contra citomegalovirus pp65 pacienților afectați de glioblastom, complementar tratamentului cu temozolomida, a permis dublarea supraviețuirii globale pe termen lung, confirmând studii anterioare.
Precedentele studii semnalau prezența unei infecții active cu citomegalovirus în 90 până la 100% în cazurile de glioblastom.
Citomegalovirusul este un virus din familia herpes, extrem de prezent la om, frecvent în stare latentă, în interiorul glandelor salivare.