În premieră, după un secol de cercetări, un vaccin contra blenoragiei!

11 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
În premieră, după un secol de cercetări, un vaccin contra blenoragiei!

Cercetătorii neo-zeelandezi au descoperit că pacienții vaccinați contra bacteriei responsabile de meningită prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de gonoree, transmite franceinfo și AFP.

Studiul cercetătorilor neo-zeelandezi vine într-un moment când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează un semnal de alarmă potrivit căruia gonoreea devine din ce în ce mai dificil de tratat, uneori chiar imposibil, din cauza rezistenței la antibiotice. OMS subliniază necesitatea conceperii de noi medicamente, inclusiv a unui vaccin contra acestei infecții.

Potrivit studiului efectuat de cercetătorii neo-zeelandezi, persoanele vaccinate contra menigococului B, bacteria care provoacă meningite, prezintă un risc mai mic, comparativ cu alte persoane, de a face gonoree, o infecție cu transmitere sexuală.

Studiul, publicat marți, ar putea să oferă ”o nouă pistă pentru dezvoltarea unui vaccin” contra gonoreei, notează The Lancet, reamintind că acest obiectiv nu a fost atins până acum, după mai bine un deceniu de cercetări. Medicii și-au fondat cercetările pe o vastă campanie de vaccinare contra menigococului B, realizată în Noua Zeelandă între 2004 și 2006, care a vizat un milion de persoane.

Examinând datele aparținând unui număr de 14.000 de persoane, autorii studiului au descoperit faptul că doar prin administrarea vaccinului contra meningococului B  s-a redus cu 31% numărul cazurilor de gonoree. Cele două bacterii, Neisseria meningitidis și Neisseria gonorrhoeae, au numeroase puncte comune în plan genetic, deși bolile pe care le provoacă sunt foarte diferite.

Este pentru prima dată când se observă o protecție contra gonoreei datorită unui vaccin, deși mecanismul acestui răspuns imunitar este, pentru moment, necunoscut, a subliniat unul dintre autorii studiului, doctorul Helen Petousis-Harris, de la Universitatea din Auckland. Vaccinul, folosit în campania din Noua Zeelandă, era destinat combaterii unei epidemii de meningită și nu a mai fost disponibil.

Conform autorilor studiului, sunt necesare noi cercetări pentru a verifica dacă vaccinurile mai recente contra menigococului B au un efect similar asupra gonoreei. Dacă este nevoie, administrarea în adolescență ar putea să contribuie la scăderea numărului cazurilor de gonoree, a estimat co-autorul studiului, profesorul Steven Black, de la Spitalul pentru copii din Cincinnati (SUA).

În lume, 78 de milioane de persoane sunt afectate de gonoree în fiecare an, potrivit estimărilor citate de OMS. Gonoreea, numită și blenoragie, este o infecție care poate afecta organele genitale, rectul și gâtul. Infecția se transmite prin acte sexuale neprotejate, orale, anale sau vaginale. Femeile afectate de această infecție sunt expuse riscului de boală inflamatorie pelvină, sarcină extrauterină, infertilitate etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră