Un studiu al Universității americane Alabama din Birmingham, publicat în revista The Lancet, arată că vaccinul Gardasil 9 permite reducere cu peste 90% a riscului de cancere de col uterin, transmite 20minutes.
Cancerul de col uterin poate avea la origine o infecție cu papilomavirusuri umane (HPV), care se transmit prin contact sexual. În majoritatea cazurilor, virusul este eliminat în mod natural și infecția nu are urmări. Totuși, virusul poate să nu fie eliminat și să provoace formarea de leziuni precanceroase la nivelul colului uterin. Aceste leziuni pot să dezvolte cancerul într-o perioda de 10-20 de ani.
Gardasil 9 conține cinci genotipuri ale infecției HPV suplimentare, comparativ cu formula anterioară a vaccinului. Cele cinci elemente sunt responsabile de aproximativ 20% dintre cancerele cervicle și 20% din leziunile precanceroase ale colului uterin. Pentru acest studiu, specialiștii au monitorizat 14.215 femei din 18 țări diferite. Jumătate dintre femei au fost vaccinate cu Gardasil, iar cealaltă jumătate, cu Gardasil 9.
Noua versiune a vaccinului este eficientă și contra celor patru genotipuri HPV (incluse în formula anterioară). Rezultatele studiului au arătat o eficiență de 97,4% a Gardasil 9 în prevenția infecțiilor și patologiilor provocate de cele cinci genotipuri suplimentare.
Vaccinul reprezintă cea mai bună măsură de protecție contra cancerului de col uterin.
În 2017, Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică a recomandat vaccinarea tinerelor fete prin administrarea a două doze, la vârste între 11 și 14 ani, și a trei doze, între 15 și 19 ani. Pentru prima data, această autoritate recomandă și vaccinarea, până la vârsta de 26 de ani, a bărbaților care au relații sexuale cu bărbați.