O echipă de cercetători din Statele Unite a descoperit un nou tip de antibiotic, pe baza une molecule dintre cele mai puțin așteptate : de arsenic. Acesta ar putea rezolva problema din ce în ce mai arzătoare a rezistenței la antibiotice.
Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din epoca noastră.
Experții spun că există o nevoie stringentă de antibiotice noi și inovatoare pentru a combate dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.
Echipa de cercetători de la Florida International University a publicat concluziile lucrărilor sale în revista Nature's Communication Biology.
Articolul explică faptul că arsinotricina (AST), un produs natural, fabricat de bacteriile din sol, are o acțiune antibiotică cu spectru larg.
Chiar dacă utilizarea arsenicalelor este relativ curentă ca antimicrobiene și agenți anticanceroși, cercetătorii au testat toxicitatea arsinotricinei pe celule sangvine umane.
Acestea nu au fost afectate, iar produsul s-a dovedit foarte eficient. Și-a făcut dovada eficienței mai ales pe bacterii foarte rezistente precum E. Coli.
”Arsinotricina este primul și singurul antibiotic natural care conține arsen și avem mari speranțe în privința sa”, a spus Barry P. Rosen, coautor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Deși conține arsenic, cercetătorii spun că au testat toxicitatea AST asupra celulelor sanguine umane și au observat că nu ucide celulele umane.
”Oamenii se sperie atunci când aud cuvântul arsenic, deoarece poate fi toxic și cancerigen, dar utilizarea arsenicilor că antimicrobieni și agenți anti-cancer este bine stabilită”, a mai precizat Rosen.
În 1908, Paul Erlich a câștigat Premiul Nobel pentru medicină după ce a găsit un tratament pe bază de arsenic pentru sifilis. Arsenicalele sunt încă folosite pentru a trata bolile tropicale, prevenind bolile infecțioase la păsările de curte și ca tratament chimioterapeutic pentru leucemie.
De asemenea, arsinotricina a acționat și împotriva bacteriei Mycobacterium bovis, care provoacă tuberculoza la bovine. Acest lucru sugerează potențialul de tratare a tuberculozei umane.
Teste suplimentare vor fi necesare pentru a determina eficacitatea și toxicitatea antibioticelor la animale și la om.
Cercetătorii sunt acum în procesul de brevetare a descoperirii și speră să lucreze cu industria farmaceutică pentru a dezvolta compusul într-un nou medicament – un proces lung și costisitor, care ar putea dura chiar și 10 ani.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ două milioane de oameni din Statele Unite sunt infectați cu bacterii rezistente la medicamente în fiecare an, ucigând mai mult de 23.000.