Toată lumea știe că antibioticele nu sunt eficiente împotriva viruşilor, nu-i aşa? Nu, se pare, că dacă sunteți un șoarece femelă cu un caz urât de herpes genital, o doză suficientă de antibiotic ar putea fi exact ce trebuie, conform unui nou studiu publicat în revista Nature Microbiology, citat de cosmosmagazine.com.
Cercetătorii, conduşi de Akiko Iwasaki de la Departamentul de Imunobiologie de la Universitatea Yale din New Haven, SUA, au infectat şoareci cu virusul herpes simplex. Virusul migrează de la vagin la măduva spinării, rezultând paralizia membrelor din spate, pierderea părului și, în unele cazuri, moartea.
Cu toate acestea, şoarecii care au fost pre-tratați cu neomicină, un antibiotic utilizat la om pentru a trata infecția urechilor și a pielii și pentru a steriliza intestinul înainte de o intervenţie chirugicală, au fost în mare măsură cruțați de această soartă. Ei au prezentat, scriu autorii, "puține simptome până la nici o patologie a bolii".
Cum ar putea antibioticele, eficiente numai împotriva bacteriilor, să poată ucide şi virușii? Se pare că neomicina că este capabilă să atace mecanismul de hrănire al virușilor prin recrutarea de celule dendritice, regulatori cheie ai sistemului imunitar. Rezultatul este o creștere, de două până la cinci ori, a manifestărilor genelor stimulate de interferonul proteic imunitar, care produce o serie de substanțe care ucid viruși.
Și vestea bună nu se limitează la herpes
O doză de neomicină a reușit, de asemenea, să înlăture gripa A la 40% dintre șoareci, stimulând genele activate de interferon, de această dată în plămâni. În plus, cercetătorii au descoperit că un antibiotic aparținând aceleiași clase cu neomicina a oprit replicarea virusului devastator transmis de țânțari, cunoscut sub numele de zika, responsabil de hipertrofierea capului şi creierului la fetuşii infectați în timpul sarcinii.
Studiul a inclus şi un mecanism de control foarte important. Echipa de cercetători s-a asigurat că antibioticele nu vor distruge pur şi simplu întreg microbiomul din organism.
Este din ce în ce mai evident că propriul nostru amestec special de microbi intestinali are o influență importantă în funcţionarea optimă a sistemului imunitar atunci când suntem bolnavi.
De exemplu, un studiu publicat la începutul anului 2018 arată că starea persoanelor ale căror bacterii intestinale au fost distruse de antibiotice s-a agravat în timpul tratamentullui pentru cancerul pulmonar și al rinichiului, de vină fiind de imunitatea scăzută.
Echipa lui Iwasaki și-a repetat experimentul la șoareci neinfestaţi cu germeni, care nu au asemenea microorganisme în sau pe ei. Efectele antivirale s-au manifestat la fel, arătând că ele apar independent de existenţa unor bacterii în organismul-gazdă.
Dacă strănutaţi sau aveţi o mâncărime neplăcută, nu vă aşteptaţi ca medicul să vă prescrie imediat antibiotice. Rețineți că majoritatea rezultatelor au fost obţinute în cadrul studiului la șoareci înainte de debutul infecției, deși au existat unele succese în tratarea herpesului la șoareci, cărora li s-au administrat antibiotice la patru ore după infectare.
Cu toate acestea, izolarea mecanismului prin care un antibiotic ar putea trata virușii este un pas important și ar putea, spun autorii, "să fie util pentru proiectarea unor viitoare medicamente antivirale cu acțiune largă".