Bacteriile rezistente sunt o ameninţare tot mai mare. Deja omoară, zilnic, peste o sută de oameni în Europa - cât gripa, tuberculoza şi HIV/SIDA laolaltă. Bacterii care se transmit de la animale la om sunt deja imune la antibiotice, în unele ţări. România se numără printre statele europene în care se remarcă o creștere rapidă a rezistenței la mai multe tipuri de antibiotice.
Este și cazul Campylobacter - o bacterie depistată la trei sferturi dintre puii sacrificaţi în Europa, acum un deceniu. Campylobacter poate cauza intoxicaţii severe, diaree şi febră, dacă nu e bine preparată carnea.
Şi Salmonella este tot mai rezistentă. Aşa că Uniunea Europeană va impune măsuri preventive drastice, din 2022, relatează stiri.tvr.ro.
Experţi şi demnitari din toată Europa s-au reunit la Bucureşti pentru a găsi soluţii împotriva rezistenţei bacteriene şi pentru a preveni infecţiile. Este una dintre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Bacteriile sunt întărite de antibioticele folosite în exces chiar şi la animale - de la care oamenii consumă carne şi lapte. Putem înghiţi antibiotice chiar fără să ştim. Animalele şi păsările sunt tratate uneori doar preventiv.
"Va fi interzisă folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii animalelor. Vor fi introduse restricţii pentru folosirea antibioticelor la animale în scop preventiv. Va fi stabilită şi o listă de antibiotice care vor putea fi folosite doar la oameni. Vom cere statelor-membre să monitorizeze vânzarea şi folosirea antibioticelor în sectorul veterinar”, declară Anne Bucher, director general pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Comisia Europeană, potrivit stiri.tvr.ro.
Bacteriile pentru care riscăm să nu mai avem tratamente au îmbolnăvit peste 670 de mii de europeni, în 2015. Peste 33 de mii mor din cauza lor, anual.
Trei sferturi dintre aceste decese sunt de la infecţiile din spitale, arată un raport european. Aproape 40 la sută dintre cazuri nu au răspuns nici măcar la antibioticele care sunt ultima soluţie de salvare.
Chiar în spitale se face abuz. Un pacient din trei primea antibiotice, în ziua în care s-a realizat un studiu la nivel european, scrie sursa citată.
"În 54 la sută dintre cazuri, în spitale se dau antibiotice preventiv mai mult de o zi. Recomandarea este să fie administrate doar o zi. Nu există dovezi că acţionează mai bine dacă sunt luate mai mult timp”, spune Andrea Ammon, director Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor.
Antibioticele trebuie folosite doar când este necesar, în doza corectă şi cât timp este nevoie. România lucrează la un plan împotriva rezistenţei bacteriene.
Anul acesta, ministerul Sănătăţii va obliga fiecare spital să aibă laborator de microbiologie şi teste rapide pentru a depista infecţiile şi a le trata ţintit.