E.coli: De ce trebuie să spălăm salata, fructele, legumele chiar dacă sunt ambalate

27 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
E.coli: De ce trebuie să spălăm salata, fructele, legumele chiar dacă sunt ambalate

Bacteriile Escherichia coli (E.coli) sau colibacili sunt prezente, în mod normal, în flora intestinală, fiind inofensive pentru om, atunci când nu părăsesc tubul digestiv.

Dar una dintre sușe - E.coli 0157, transmisă prin ingerarea de carne sau alte alimente contaminate poate fi letală. Să ne reamintim de cazurile de sindrom hemolitic uremic din țara noastră care au avut ca punct de plecare aceeași sușă E.coli 0157, care a provocat victime.

Această sușă provoacă dureri abdominale și diaree cu sânge la 3-4 zile de contaminare.

În Marea Britanie, 150 de persoane s-au infectat cu această bacterie, dintre care două persoane au decedat și alte 62 au fost spitalizate. Ele au mâncat salată preambalată fără a o spăla înainte. Se pare că bacteria se găsea pe frunzele de salată. 

Concluzia e limpede: salata, chiar dacă este ambalată, trebuie spalată înainte de a o mânca. De altfel, medicii spun că putem să ne protejăm de contaminare cu E.coli, bacterie rezistentă la numeroase antibiotice, prin respectarea unor măsuri simple:

- spălarea legumelor și fructelor chiar dacă sunt ambalate, mai ales dacă le mâncăm crude,

- spălarea ustensilelor (oale, tocătoare, cuțite etc.) folosite pentru prepararea alimentelor,

- spălarea pe mâini înainte și după ce preparăm alimentele, stăm la masă, folosim toaleta etc. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră