Un înalt oficial american din domeniul Sănătății cere ca Facebook, TikTok și Instagram să fie etichetate la fel de periculoase precum țigările și alcoolul, pentru că provoacă o criză de sănătate mintală

18 Iun 2024
Un înalt oficial american din domeniul Sănătății cere ca Facebook, TikTok și Instagram să fie etichetate la fel de periculoase precum țigările și alcoolul, pentru că provoacă o criză de sănătate mintală

Dr. Vivek Murthy, Director General pentru Sănătate Publică în SUA, susține că amenințarea pe care rețelele sociale o reprezintă pentru copii necesită măsuri urgente și cere Congresului să oblige la afișarea de avertismente sanitare pe aplicațiile ce le deservesc, relatează CNN.

Etichetarea aplicațiilor ar trebui să fie similară celei aplicate pe produsele din tutun și alcool, singurele pentru care legea americană obligă la avertizări în legătură cu efectele consumului asupra sănătății.

"Criza de sănătate mintală în rândul tinerilor este o urgență, iar rețelele sociale se profilează drept un factor important", a scris Murthy într-un editorial publicat luni în New York Times.
 

Oficialul american a invocat mai multe studii, inclusiv cel din 2019 al Asociației Medicale Americane, care a concluzionat că adolescenții ce petrec trei ore pe zi pe rețelele sociale își dublează riscul de depresie.

Un sondaj recent efectuat de Gallup arată însă că tinerii care nu au împlinit vârsta adultă petrec aproximativ cinci ore pe zi pe aplicațiile de social media.

Într-un interviu acordat CNN, Dr. Vivek Murthy a subliniat că utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților ajunge la 95%, fiind, practic, universală.

"Am înaintat acest apel către Congres (pentru etichetarea aplicațiilor de social media) deoarece cred că este esențial ca părinții să știe ceea ce știm acum, și anume că există daune semnificative asociate cu utilizarea rețelelor sociale", a spus oficialul la CNN.

Etichetele similare aplicate pe produsele din tutun, instituite pentru prima dată în 1965 în SUA, au dus la un declin constant al fumatului în Statele Unite în ultimele câteva decenii.

Vivek Murthy argumentează că a venit timpul ca legiuitorii americani să ia măsuri serioase pentru a limita utilizarea social media de către copii.

"Până la acel moment, când vom avea dovezi credibile care să ne spună că rețelele sociale sunt sigure (...) părinții trebuie să fie avertizați. Aici intervine etichetarea", a arătat el.

Murthy și-a exprimat speranța că măsura va fi adoptată cât mai curând.

Tot el a recunoscut că doar etichetarea aplicaților social media este insuficientă pentru a rezolva problema.

Murthy s-a pronunțat în favoarea ideei ca școlile să devină "zone fără telefoane mobile" și i-a îndemnat pe părinți să limiteze utilizarea rețelelor sociale de către copiii lor la absolvirea ciclului mediu de învățământ.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră