Facebook GENEREAZĂ conţinut extremist? Un ONG trage semnalul de alarmă

10 Mai 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Facebook GENEREAZĂ conţinut extremist? Un ONG trage semnalul de alarmă

Acum o săptămână, presa internaţională anunţa că reţeaua de socializare Facebook a trecut la ofensivă, îndreptându-se împotriva celor care promovează discursurile extremiste, violente, antisemite, rasiste sau complotiste. Decizia vizează şi Instagram.

De bine ce ştirea circula liber pe Internet, o organizaţie neguvernamentală americană, National Whistleblowers Center, trage un semnal de alarmă. 

Sistemele automate ale Facebook generează conţinuturi pentru grupuri având legături cu terorismului, pe care algoritmii nu le recunosc ca atare, a transmis organizaţia americană, informează sudinfo.be.

National Whistleblowers Center, ONG lansator de alerte, a studiat timp de cinci luni paginile de Facebook a 3.000 de utilizatori care "au dat like" sau au legături cu organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile americane.

Conform acestui ONG, grupurile jihadiste Stat Islamic şi Al-Qaida sunt "în mod deschis" active pe Facebook, reţea ale cărei sisteme automate nu identifică întotdeauna conţinuturile problematice.

Din start, algoritmii pot crea automat conţinuturi, cum ar fi, spre exemplu, micile montaje "de amintiri" care reiau postări ale grupurilor în chestiune, ceea ce a determinat ONG-ul respectiv să considere că Facebook a creat fără să vrea conţinuturi extremiste, pe care încearcă să le elimine totuşi de pe platformă.

"Eforturile Facebook de a elimina (conţinuturile legate de) terorism sunt slabe şi ineficiente", conform ONG-ului, care scrie de asemenea că reţeaua de socializare "creează şi promovează conţinuturi (de acest tip) prin tehnologia sa".

National Whistleblowers Center spune că a depus o plângere la autoritatea americană de supervizare a Bursei, SEC, în numele unui "lansator de alertă" care a cerut să îşi păstreze anonimatul.

Contactată de AFP, compania Facebook a transmis că "elimină" conţinuturile asimilabile cu "terorismul" la "un ritm mult mai ridicat decât acum doi ani".

Aşa cum precizează de obicei, grupul a spus că nu pretinde că elimină toate conţinuturile cu probleme, dar că face tot posibilul.

Facebook a eliminat săptămâna trecută conturi şi conţinuturi având legături cu mai multe figuri ale extremei drepte americane, cum ar fi Alex Jones, sau ale antisemitismului, cum ar fi Louis Farrakhan. scrie lexpress.fr

Louis Farrakhan, care are 85 de ani, este liderul "Naţiunii Islamului", fondată în 1930. Membrii săi sunt renumiţi pentru luările de poziţie extremiste, violente, antisemite şi homofobe.

"Hitler era un mare om", a spus Louis Farrakhan într-un interviu din 1984, subliniază Southern Poverty Law Center, specializat în studierea grupărilor extremiste.

Celebrul rapper Snoop Dogg a difuzat - pe Instagram - două înregistrări video în care îl susţinea pe Louis Farrakhan, insultând Facebook în termeni duri.

 

Alte stiri din It

Ultima oră