Twitter a eliminat o operațiune chineză de răspândire de mesaje înșelătoare

12 Iun 2020 | scris de A.V.
Twitter a eliminat o operațiune chineză de răspândire de mesaje înșelătoare

Twitter a anunțat joi că a eliminat peste 170.000 de conturi legate de o operațiune de influență a Beijingului prin care erau promovate mesaje înșelătoare favorabile guvernului chinez, inclusiv despre coronavirus, scrie Reuters.

Compania a suspendat o rețea de bază de 23.750 de conturi extrem de active, precum și o rețea mai mare de aproximativ 150.000 de conturi utilizate ca „amplificatoare” pentru a stimula distribuirea conținutului postat de conturilor de bază.

Twitter, împreună cu cercetătorii care au analizat conturile, au declarat că rețeaua este în mare parte o cameră ecografică a conturilor false, fără prea multă tracțiune.

Twitter, împreună cu alte rețele de socializare americane, precum Facebook și Instagram, sunt blocate în China.

De asemenea, compania a înlăturat două operațiuni mai mici susținute de state pe care le-a atribuit Rusiei și Turciei, ambele axate pe publicul intern.

Twitter a declarat că rețeaua chineză are legături cu o operațiune anterioară susținută de stat, demontată anul trecut de Twitter, Facebook și YouTube care a promovat narațiuni înșelătoare despre dinamica politică din Hong Kong.

Noua operațiune s-a concentrat foarte mult și pe Hong Kong, dar a promovat și mesaje despre pandemia de coronavirusul, miliardar chinez în exil Guo Wengui și Taiwan, au spus cercetătorii.

Renee DiResta, de la Stanford Internet Observatory, a declarat că activitatea rețelei s-a extins la sfârșitul lunii ianuarie, pe măsură ce focarul de coronavirus s-a extins dincolo de China și a crescut în martie.

Conturile lăudau răspunsul Chinei la virus, în timp ce se folosea de pandemia pentru a antagoniza activiștii din SUA și Hong Kong, a spus ea.

Departamentul de Stat al SUA a declarat, în mai, că a găsit o rețea de conturi Twitter neautentice, cu legături „foarte probabile” cu China, care difuzează afirmații false despre coronavirus.

O purtătoare de cuvânt pe Twitter a declarat, joi, că rețeaua pe care a eliminat-o compania nu are legătură cu cea identificată de Departamentul de Stat.

În ultimul an, un număr mare de diplomați și misiuni diplomatice chineze au creat conturi de Twitter sau Facebook, folosindu-le adesea pentru a ataca criticii Beijingului din întreaga lume.

Luna trecută, Twitter a semnalat un tweet scris în martie de un purtător de cuvânt al guvernului chinez care a sugerat că armata americană a adus noul coronavirus în China, într-o campanie în care rețeaua socială a sporit verificarea veridicității postările care rulează pe platformă.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta situația.

Alte stiri din It

Ultima oră