Suedia, prima țară care declară pandemia încheiată

12 Feb 2022 | scris de I.D.
Suedia, prima țară care declară pandemia încheiată

Suedia a renunțat la aproape toate restricțiile impuse în pandemie și a oprit majoritatea testărilor pentru infecția cu SARS-CoV-2, chiar dacă presiunea asupra sistemelor de sănătate a rămas ridicată și unii oameni de știință cer mai multă răbdare în lupta cu boala.

Suedia a renunțat miercuri la aproape toate restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 și a oprit procesul de testare împotriva bolii.. Guvernul Suediei a anunțat încă de săptămâna trecută că va renunța la restul restricțiilor - declarând pandemia încheiată - deoarece vaccinurile și varianta mai puțin severă a Omicron au redus cazurile grave și decesele.

„După cum știm această pandemie, aș spune că s-a terminat”, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren, conform Reuters.

De miercuri, barurile și restaurantele vor putea rămâne deschise după ora 23:00 și nu vor mai exista limite în ceea ce privește numărul de persoane acceptate în interior. Guvernul suedez a anunțat că vor fi permise din nou concerte și evenimente culturale cu un număr mare de spectatori.

În spitale încă se află peste 2.000 de persoane internate cu COVID-19. Acest număr este unul similar cu cel înregistrat în primăvara lui 20221. Testarea gratuită a fost redusă și în cele din urmă oprită de miercuri de  tot în Suedia.

„Ar trebui să avem un pic mai multă răbdare, să mai așteptăm cel puțin câteva săptămâni. Suntem suficent de bogați pentru a continua să testăm”, a declarat Fredrik Elgh, profesor de virologie la Universitatea Umea, pentru Reuters.

Agenția de Sănătate din Suedia a anunțat în această săptămână că testarea gratuită este prea costisitoare în raport cu beneficiile oferite. Suedezii ar fi cheltuit aproximativ 55 de milioane de dolari pe săptămână pentru teste în primele cinci săptămâni din 2022. 

Suedia a raportat miercuri 114 decese provocate de COVID-19. De la începutul pandemiei, 16.182 de persoane au murit din cauza infecției cu COVID-19.

Sursa foto:  pixabay.com/toyquests

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră