După aproape un an de recomandări și încredere că propriii săi cetățeni le vor respecta cu responsabilitate, ieri Suedia a hotărât să legifereze primele îngrădiri în lupta cu virusul Covid 19.
“Trăim vremuri care ne pun la încercare. O să fie mai rău. Fă-ți datoria. Asumă-ți responsabilitatea pentru a opri răspândirea bolii. Astăzi vă anunț că începând din 24 noiembrie cel mult 8 persoane se vor mai putea întâlni la un eveniment public. Maxim 8. Este o măsură foarte intruzivă și care nu are niciun precedent în istoria modernă. Dar este necesară pentru a putea limita extinderea pandemiei.”
Sunt cuvintele pronunțate ieri de Stefan Löfven, prim-ministrul Suediei, în cadrul unei conferințe de presă, relatează corespondentul RFI în Suedia, Constantin Drăgan.
De această dată, limita de 8 persoane nu mai este o recomandare, ci o lege. Așa că aceia care vor organiza întâlniri cu o participare mai numeroasă, riscă amenzi sau închisoare până la 6 luni.
De altfel, tot Stefan Löfven a continuat spunând că boala se transmite și în alte cadre, de pildă la petrecerile private. Că autoritățile nu pot reglementa și controla totul. Și a adăugat că întreaga populație este solicitată să urmeze instrucțiunile primite și să nu caute subterfugii doar pentru că legea le permite. El le-a cerut astfel suedezilor să nu mai meargă la întâlniri, la biblioteci la sălile de gimnastică, să nu organizeze cine și petreceri. Să anuleze tot.
Oficial, interdicția actuală se referă, ca regulă generală, la toate întrunirile publice care ar avea în principiul nevoie de acordul poliției, ca de pildă concertele și manifestările sportive. Ea nu se aplică la locurile de muncă și în școli.
Se spune că, într-o primă fază, această limitare la 8 persoane va fi în vigoare timp de o luna, și că motivul pentru care ea a fost introdusă este legat de faptul că măsurile precedente luate la nivel local nu au avut efectul dorit.
Ea vine după ce numărul participanților la un eveniment fusese timp de câteva luni de 50, crescuse ulterior la 300 și se reîntorsese la 50 în regiunile în care cazurile de Corona erau numeroase. Acestor regiuni li se va permite, de altfel, să instituie și alte restricții dacă vor considera necesar. Săptămâna trecută, autoritățile suedeze hotărâseră și că, începând din 20 noiembrie, vânzarea de alcool în baruri va putea fi făcută doar până la ora 10 seara.
La fel că aceasta, noua lege afectează cel mai mult restaurantele. Deși ele vor avea în continuare voie să rămână deschise și să primească mai mult de 8 clienți (cu condiția ca aceștia să nu facă parte din același grup), lor nu li se va mai permite să organizeze că până acum miniconcerte la care publicul să poată asista în număr mare, atâta vreme cât are loc la mese.
Sigur, trebuie spus că în ciuda acestor noi restricții, la capitolul constrângeri pentru stăvilirea valului de infectari cu virusul Covid 19, situația în Suedia este încă foarte departe de ceea ce se întâmplă în multe alte țări din Europa. Cetățenii circulă în continuare liber, măștile nu sunt recomandate nicăieri, granițele sunt deschise și la fel sunt și toate școlile, fără modificări majore în ceea ce privește programul sau regulile din interior.
Însă noua lege este un semnal puternic din partea autorităților care laudă populația pentru comportamentul său din primăvară, acuzând-o în același timp de mult prea multă relaxare în toamnă.
Unii comentatori susțin chiar că intervenția de ieri a prim-ministrului suedez ar putea însemna că lupta împotriva pandemiei a ajuns și în Suedia să fie politică, după ce de la începutul anului, ea fusese condusă doar de specialiști. Și se întreabă și dacă nu cumva Stefan Löfven este astfel pe cale de a lua conducerea din mâinile lui Anders Tegnell, arhitectul de până acum al strategiei suedeze. Este o întrebare cu un răspuns dificil de găsit, mai ales dacă ne gândim că un sondaj recent le dădea acestuia și Autorității pentru Sănătate Publică, al cărei angajat este, un coeficient de încredere uriaș din partea populației.