Suedia anunță cele mai dure măsuri de la izbucnirea pandemiei

21 Dec 2020 | scris de A.V.
Suedia anunță cele mai dure măsuri de la izbucnirea pandemiei

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat cele mai dure măsuri care vor fi implementate în această țară de la izbucnirea pandemiei, într-o conferință de presă alături de mai mulți membri ai guvernului.

Stefan Lofven a anunțat limitarea numărului de persoane care pot sta la aceeași masă la restaurant la 4 și interzicerea vânzării băuturilor alcoolice în baruri și restaurante după ora 20:00.

De asemenea, va fi redus numărul de persoane din magazine, centre comerciale și sălile de fitness:

„Dacă acestea nu vor avea efectul sperat, guvernul va plănui de asemenea închiderea acelor afaceri”, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, elevii cu vârsta de peste 16 ani vor continua învățământul la distanță și după Crăciun, cel puțin până în 24 ianuarie.

Serviciile publice non-esențiale prestate de stat, municipii și regiuni se vor închide imediat și vor rămâne închise până în 24 ianuarie, inclusiv bazinele publice, centrele sportive și muzeele.

Măsurile vor intra în vigoare treptat. Interdicția de a vinde alcool în baruri și restaurante după ora 20:00 se va aplica din 24 decembrie.

Recomandările noi privind măștile de protecție, printre care purtarea acestora în mijloacele de transport în comun, vor fi prezentate de Agenția de Sănătate Publică în 7 ianuarie, înainte ca majoritatea suedezilor să se întoarcă la muncă, a anunțat directorul Carlson.

Amintim, Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează premiile Nobel, ceruse în urmă cu o lună regândirea abordării privind purtatul măștilor de protecție, purtatul acestora în spațiile publice nefiind nici impus nici recomandat de către autoritățile suedeze de la izbucnirea pandemiei:

„Sper că va exista acum o dezbatere iar liderii o vor lua în serios, indiferent ce spune autoritatea de sănătate publică”, declara la momentul respectiv Staffan Normark, conducătorul grupului de experți privind Covid-19 ai Academiei de Științe.

Premierul a mai declarat că:

„Facem ce am făcut pe tot parcursul pandemiei, luăm măsurile potrivite la momentul potrivit. Și asta facem și acum”.

Comunicatul privind noile restricții a fost făcut de către executivul suedez la o zi după ce regele țării, Carl al XVI-lea Gustaf, a declarat în timpul unei emisiuni TV despre anul care urmează să se încheie că strategia suedeză a eșuat:

„Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane care au murit și asta este îngrozitor”, a declarat Regele:

„Poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile. Ne gândim la toți membri familiilor care nu și-au putut lua rămas-bun de la rudele decedate. Cred că este o experiență dură și traumatică”, a adăugat acesta.

Miercuri, comisia independentă creată pentru a investiga gestionarea pandemiei de către autorități și-a prezentat rezultatele preliminare, acuzând guvernul de numărul mare de decese și eșecul în a proteja vârstnicii.

Concluzia a fost că măsurile implementate în primăvară au fost luate târziu și s-au dovedit insuficiente și că neajunsurile structurale din sistemul de sănătate al Suediei sunt vina câtorva autorități și organizații:

„Însă dorim să spunem că guvernul conduce această țară și că responsabilitatea finală prin urmare aparține guvernului și guvernelor viitoare”, a declarat Mats Melin, președintele comisiei.

Premierul Stefan Lofven a declarat după publicarea raportului că experții medicali nu au prevăzut un al doilea val și că aceștia vorbeau „doar despre diferite focare, răspândite în țară”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră