Șeful OMS recomandă reducerea partenerilor sexuali pentru a evita variola maimuței

28 Iul 2022
Șeful OMS recomandă reducerea partenerilor sexuali pentru a evita variola maimuței

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a sfătuit miercuri bărbații cu risc de a se îmbolnăvi de variola maimuțelor să ia în considerare reducerea partenerilor lor sexuali „pentru moment”, după ce agenția de sănătate a ONU a declarat că escaladarea focarelor din mai multe țări este o urgență globală, scrie revista Time.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 98% dintre cazurile de variola a maimuței detectate de la apariția focarelor în mai au fost în rândul bărbaților gay, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați. El a cerut celor expuși riscului să ia măsuri pentru a se proteja.

„Asta înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine și ceilalți, pentru bărbații care fac sex cu bărbați”, a spus Tedros. „Aceasta include, pentru moment, reducerea numărului de parteneri sexuali.”

Persoanele infecțioase ar trebui să se izoleze și să evite adunările care implică contact fizic apropiat, în timp ce oamenii ar trebui să obțină detalii de contact pentru orice partener sexual nou în cazul în care trebuie să urmărească mai târziu, a spus șeful OMS.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA nu au sugerat că bărbații care întrețin sex cu bărbați trebuie să își reducă partenerii sexuali, ci doar să evite contactul piele pe piele cu persoanele care au o erupție care ar putea fi variola maimuței.

Oficialii OMS au subliniat că variola maimuței poate infecta pe oricine se află în contact strâns cu un pacient sau cu îmbrăcămintea sau lenjeriile de pat contaminate. Agenția de sănătate a ONU a avertizat că boala ar putea fi mai gravă la populațiile vulnerabile precum copiii sau femeile însărcinate.

Până în prezent, au fost raportate peste 19.000 de cazuri în peste 75 de țări; decesele au fost raportate doar în Africa.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră